settings icon
share icon
Питање

Шта су пелагијанизам и полупелагијанизам?

srpski
Одговор


Пелагије је био монах који је живео крајем 4. и почетком 5. века. Учио је да су људи рођени недужни, без мрље првобитног или наслеђеног греха. Веровао је да је Бог директно створио сваку људску душу и да је због тога свака душа у почетку без греха. Сматрао је да Адамов грех није утицао на будуће генерације. Ово становиште постало је познато као пелагијанизам.

Пелагијанизам се коси са многим библијским принципима. Пре свега, Библија нам говори да смо грешни од тренутка зачећа (Псалам 51:5). Даље, сви људи умиру што је последица греха (Језекиљ 18:20; Римлљанима 6:23). Док пелагијанизам говори да се људи рађају без природне склоности ка греху, Библија тврди супротно (Римљанима 3:10-18). Римљанима 5:12 јасно каже да је Адамов грех био разлог што је грех инфицирао цело човечанство. Свако ко је васпитавао децу зна да се она морају научити лепом понашају, али их зато не треба учити како да згреше. Према томе, пелагијанизам је очигледно небиблијско учење које треба одбацити.

Полупелагијанизам у основи учи да је човечанство укаљано грехом, али не у тој мери да не можемо сами да сарађујемо с Божијом милошћу. Полупелагијанизам је у суштини делимична човекова исквареност, што је супротно библијској тоталној искварености. Исти библијски стихови који одбацују пелагијанизам одбациће и полупелагијанизам. Римљанима 3:10-18 дефинитивно не описује човечанство које је делимично укаљано грехом. Библија јасно учи да без Бога који нас привлачи себи нисмо способни да сарађујемо са његовом милошћу. “Нико не може да дође к мени, ако га не привуче Отац који ме је послао, и ја ћу га васкрснути у последњи дан" (Јован 6:44). Као и пелагијанизам, полупелагијанизам је небиблијско учење и треба га одбацити.Врати се на Српску страну

Шта су пелагијанизам и полупелагијанизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries