settings icon
share icon
Питање

Да ли је парцијални претеризам у складу са Светим писмом? У шта верују парцијални претеристи?

srpski
Одговор


Претеризам је ешатолошко виђење да су се пророштва о „последњим временима" већ испунила. Тако да, када читамо шта Свето писмо говори о Великој невољи, читамо о историји. Претеризам је подељен на две струје: потпуни (или доследни) претеризам и парцијални претеризам. Потпуни претеризам има екстремно виђење да је сво пророштво у Светом писму већ испуњено на неки начин. Парцијални претеристи имају мало умеренији приступ, и многи парцијални претеристи сматрају да потпуни претеристи верују у јерес.

Они који се држе парцијалног претеризма верују да су пророштва у Данилу, Матеју 24 и Откривењу (осим последња два или три поглавља) већ била испуњена и то не касније од првог века наше ере. Према парцијалним претеристима нема узнесења, и одељци који описују невоље и Антихриста се по њима односе на уништење Јерусалима 70. године н.е. и на римског цара Тита. Парцијални претеристи верују да ће се Христос вратити на земљу, верују у будуће васкрсење и суд, али не и у хиљадугодишње царство, нити да израел као народ има удела у Божијем плану за будућност. Према парцијалним претеристима, библијски стихови који се односе на „последња времена" говоре о последњим временима Старог јеврејског Завета, не о последњим данима саме земље.

Парцијални претеристи, да би одржали своје виђење сматрају да је књига Откривења написана рано (пре 70. год.н.е.). Уз то, морају да се користе недоследном херменаутиком када тумаче пророчке одељке. Према виђењу претериста по питању последњих времена, поглавља 6-18 у Откривењу су строго симболична и не описују никакве конкретне догађаје. Пошто уништење Јерусалима није донело и потпуно уништење свог живота у мору (Откривење 16:3) нити страшну таму (стих 10), претеристи ове одељке тумаче као чисте алегорије. Међутим, деветнаесто поглавље тумаче дословно, Исус Христос ће се дословно вратити. Али даље, 20. поглавље тумаче поново алегоријски, док поглавља 21-22 дословно, бар неке делове – да ће заиста постојати ново небо и нова земља.

Нико не пориче да Откривење садржи неке невероватне и понекад збуњујуће визије. Нико не пориче да Откривење не описује много тога фигуративно – јер то је природа апокалиптичне литературе. Међутим, произвољно порицати дословну природу одређених делова Откривења значи уништити основу за тумачење било које књиге на дослован начин. Ако су пошасти, сведоци, звер, лажни пророк, хиљадугодишње царство, итд, сви само алегорија, на основу чега можемо да тврдимо да дословно треба шватити да ће се Христос по други пут вратити или да ће постојати нова земља? У томе је грешка претеризма – тумачење Откривења препушта мишљењу тумача.

Они који се држе парцијалног претеризма такође не тумаче Матеја 24 на дослован начин. Христос је говорио о уништењу храма (Матеј 24:2). Међутим, много тога што је описао није се десило 70. год. н.е. Христ говори о тим будућим временима овако: „Јер ће тада бити велика невоља, какве није било од постања света до сада, нити ће бити. И ако се не би скратили они дани, не би се спасао ни један човек. Али због изабраних скратиће се они дани" (Матеј 24:21–22). Ово се сигурно не може применити на догађаје из 70. г. н.е. Било је горих догађаја у историји од тада.

Господ такође каже: „Одмах после невоље оних дана сунце ће потамнети и месец неће давати своје светлости, и звезде ће падати с неба, и силе небеске уздрмаће се. И тада ће се на небу појавити знак Сина човечијег, па ће тада закукати сва племена на земљи, и угледаће Сина човечијег где долази на облацима небеским са силом и великом славом" (Матеј 24:29–30). Да су се догађаји из ова сва стиха већ десили Исус Христос је требало да се врати у телу 70. г. н.е. Али није. Парцијални претеристи верују да се ови стихови не односе на Христов повратак у телу, већ на Његово појављивање на Суду. Међутим, нормално, дословно читање текста не би никога навело да у то поверује. „Син човечји" је онај кога људи виде, не Његов суд.

Парцијални претеристи се позивају на Матеја 24:34 где Исус говори о „овом нараштају". Они кажу да је Христ говорио о онима који су живели у време када је говорио речи које су забележене у овом одељку. По томе, невоља је требало да се деси око 40 година пошто је Христ ово изговорио. Међутим, ми верујемо да Исус није говорио о људима Његовог времена већ о генерацији која ће бити сведок догађаја записаних у Матеју 24:15–31. Та будућа генерација ће бити сведок свих брзих збивања у последњим временима, укључујући и Христов повратак у телу (стихови 29-30).

Виђење парцијалних претериста води ка вери у амиленијализам (или постмиленијализам) и повезан је са теологијом завета. Наравно, он одбацује диспензационализам. Али његов највећи проблем је у недоследној херменаутици и алегоријском тумачењу многих библијских пророштава која је боље дословно шватити. Иако је парцијални претеризам у оквиру спектра ортодоксног хришћанства, он не представља виђење већине данашњих хришћана.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је парцијални претеризам у складу са Светим писмом? У шта верују парцијални претеристи?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries