settings icon
share icon
Питање

Како могу да савладам искушење?

srpski
Одговор


Библија нам говори да се сви суочавамо са искушењима. Прва Коринћанима 10:13 каже: „Снашло вас је само људско кушање. А Бог је веран, па вас неће оставити да трпите искушења више него што можете, него ће учинити и крај са искушењима, да можете поднети". Можда је ово мало охрабрење , јер често осећамо како се свет обрушио на нас, а да су други имуни на искушења. Нама је речено да је и Христос био кушан: „Јер ми немамо првосвештеника који не може саосећати са нашим слабостима, него је он у свему био искушан — слично нама — изузев греха". (Јеврејима 4:15).

Одакле, онда, долазе та искушења? Прво, она не долазе од Бога, иако их Он дозвољава. Јаковљева 1:13 каже: „Бог се не да злим кушати, и сам никога не искушава". У првом поглављу књиге о Јову, видимо да је Бог дозволио Сатани да искуша Јова, али са ограничењима. Сатана иде по земљи,као ричући лав, гледајући кога да прождре (1. Петрова 5:8). Стих 9 каже да му се одупремо, знајући да и други хришћани доживљавају његове нападе. По овим одломцима, можемо да знамо да искушења могу да дођу од Сатане. Видимо у Јаковљевој 1:14 да је порекло искушења и у нама. Ми смо искушани кад нас „наша сопствена пожуда вуче и мами" (стих 14). Ми дозвољавамо себи да мислимо на одређени начин, идемо на места на која не бисмо смели и доносимо одлуке на основу наших пожуда које нас воде у искушење.

Како онда да се одупремо искушењу? Прво, морамо да се вратимо на пример Исуса кога је Сатана кушао у пустињи у Матеју 4:1-11. Свако Сатанино искушење дочекано је са истим одговором: „Написано је", а затим би уследио библијски стих. Ако Божији Син користи Божију Реч да би успешно окончао искушење – што видимо да успева, јер га је после три пропала покушаја „ђаво оставио" (стих 11) – колико више ми морамо да је користимо да бисмо се одупрели сопственим искушењима? Сви наши напори да се одупремо биће слаби и неуспешни, осим ако нису оснажени силом Светог Духа кроз стално читање, проучавање и размишљање о Божијој Речи. На тај начин,бићемо „преображени обнављањем свога ума" (Римљанима 12:2). Нема другог оружја против искушења осим „мача Духа који је Божија Реч" (Ефесцима 6:17). Колошанима 3:2 каже: „Мислите на оно што је горе, а не што је на земљи". Уколико пунимо наше умове најновијим ТВ емисијама, музиком или осталим стварима које култура има да понуди, бићемо бомбардовани порукама и сликама које неизбежно воде до грешних пожуда. Али, ако су наши умови испуњени Божијим величанством и светошћу, Христовом љубављу и самилошћу и бриљантношћу и једног и другог, што се огледа у Његовој савршеној Речи, видећемо да ће се наша интересовања за пожуде овог света смањити и нестати. Али, без утицаја Речи на наше умове, отворени смо за све чиме Сатана жели да нас нападне.

Ту је, дакле, једино средство којим можемо да бранимо наша срца и умове да бисмо држали подаље од нас изворе искушења. Запамтите Христове речи упућене Његовим ученицима у врту на ноћ када су Га издали: „Бдите и молите се да не дођете у искушење; дух је срчан, али је тело слабо". (Матеј 26:41). Већина хришћана не жели отворено да скочи у грех, али ипак не можемо да не упаднемо у грех, јер су наша тела слаба да би се одупрла. Ми се стављамо у ситуације или испуњавамо наше умове пожудним страстима и то нас води у грех.

Треба да обновимо наше размишљање како нам је речено у Римљаниам 12:1-2. Не смемо више да мислимо као што свет мисли или да идемо истим путем исти начин на који овај свет иде. Изреке 4:14-14 нам кажу: „Не иди на стазу бездушника, путем људи рђавих не иди. Избегавај га, не пролази њиме, уклони се од њега, мини га". Треба да избегнемо стазу која нас води у искушење, јер је наше тело слабо. Лако нас понесу наше пожуде.

Матеј 5:29 даје нам одличан савет: „Ако те твоје десно око саблажњава, ископај га и баци од себе; јер ти је боље да пропадне један од твојих удова и не буде цело твоје тело бачено у пакао". То звучи окрутно! Грех је окрутан! Исус нам не каже да треба дословно да уклањамо своје делове тела. Копање ока је драстична мера, а Исус нас учи да, ако је потребно, драстичне мере треба да се предузму да би се избегао грех.Врати се на Српску страну

Како могу да савладам искушење?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries