settings icon
share icon
Питање

Која је разлика између обреда и светих тајни?

srpski
Одговор


Римокатоличка, православна и поједине протестантске цркве користе реч „света тајна" да опишу „знак/ритуал који за ишод има Божију благодат која се преноси на појединца". Постоји седам светих тајни у тим црквама. То су крштење, конфирмација (потврђење), света причест, исповедање, брак, свети ред и помазање болесних. Према католичкој цркви „постоји седам сакрамената. Установио их је Христос, а дати су цркви да их спроводи. Они су потребни за спасење. Сакраменти су средства благодати коју они преносе". За разлику од тога, Библија нам говори да нам благодат није дата кроз спољне симболе и ниједан ритуал није „неопходан за спасење". Благодат је бесплатна. „А кад се показа доброта и човекољубље Бога, Спаситеља нашега, спасао нас је не на основу дела која смо ми учинили у праведности, него по својој милости — бањом која препорађа и обнавља Духом Светим, кога богато изли на нас посредством Исуса Христа, Спаситеља нашега, да оправдани његовом благодаћу постанемо наследници вечнога живота — као што се надамо."(Титу 3:4-7).

Верски обред је, једноставно, „препоручена пракса или церемонија". Протестанти и еванђеоски хришћани гледају на верске обреде као на симболично оживљавање поруке еванђеља, а то је да је Христос живео, умро и устао из мртвих, успео се на небо и да ће се, једног дана, вратити. Уместо да се на то гледа као на услов за спасење, на верске обреде се гледа као на визуелна помогала да бисмо боље разумели и ценили оно што је Исус Христос постигао за нас својим откупитељским делом. Три фактора одређује обреде: успоставио их је Христос, подучавали су их апостоли и спроводила их је рана црква. Пошто су крштење и причест једини обреди који испуњавају те критеријуме, могу постојати само два обреда. Ниједан од ових обреда није услов за спасење и ниједан није „средство благодати".

Верски обреди се геранално сматрају оним стварима које нам је Исус наложио да поштујемо заједно са другим хришћанима. Што се тице крштења, Матеј 28:18-20 каже: „Тада приђе Исус и рече им: мени је дана сва власт на небу и на земљи. Зато идите и начините све народе мојим ученицима, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам наложио; и ево ја сам с вама у све дане до свршетка света". Што се тиче причести, која се такође зове и Вечера Господња, Лука 22:19 каже: „Тада узе хлеб, захвали Богу, изломи га и даде њима говорећи ,Ово је моје тело које се даје за вас, ово чините за мој спомен'". Већина цркава спроводи ове две праксе, али не сматра их обавезно и верским обредима.Врати се на Српску страну

Која је разлика између обреда и светих тајни?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries