settings icon
share icon
Питање

Шта је окултизам?

srpski
Одговор


Речник дефинише окултно као „скривено, тајновито и мистериозно, посебно односећи се на натприродно". Примери окултних радњи су астрологија, враџбине (wицца), црна магија, прорицање, магија (црна и бела), Оуија плоче, тарот карте, спиритизам, парапсихологија и сатанизам. Од давнина до данас, људи су увек били заинтересовани за окултизам. Окултне праксе и видовњаштво су очаравали милионе људи у свету и није се тицало само оних који нису обавештени или необразованих. Постоји неколико фактора који чине окултизам фасцинантним за сваког, чак и у нашем добу технолошких и научних достигнућа.

Прво, окултне радње привлаче нашу природну радозналост. Многи људи који су укључени у окултизам почну са„безазленим" праксама као што је играње са Оуија плочама, из радозналости. Многи који су почели са овим су све дубље улазили у окултизам. Нажалост, ово је слично живом блату – лако је ући, али тешко изаћи. Друга фасцинација окултизмом је што изгледа да нуди брзе и лаке одговоре на животна питања. Астролог радо гледа у твоју будућност, Оуија плоче и тарот карте дају усмерење, а медијум ступа у контакт са твојом тетком која ти каже да је све у реду у животу после смрти. Окултне радње контролишу демони, који нуде довољно информација да фасцинирају своје жртве, док, истовремено, врше све више контроле над лаковерним срцима и умовима.

Не може се довољно нагласити опасност окултних радњи. Библија нам говори да Бог презире окултне ствари и упозорио је Израелце да се не упуштају у исте. Паганске нације које су окруживале Израел су биле огрезле у окултизам – бајање, врачање, враџбине, спритизам – и то је један разлог зашто је Бог дао свом народу ауторитет да их отера из земље (Поновљени закон 18:9-14). Нови завет нам каже да је пораст интересовања за окултизам знак задњих времена: „А Дух изричито каже да ће у последња времена неки одступити од вере, обратиће пажњу на варљиве духове и демонске науке" (1. Тимотеју 4:1).

Како да препознамо окултизам и оне који га промовишу? Инцидент у коме су учествовали Павле и Варнава током раних дана цркве је добро место за почетак.„ И кад прођоше цело острво све до Пафа, нађоше неког врачара, лажног пророка, Јудејина који се звао Варисус, и који беше са проконзулом Сергијем Павлом, разборитим човеком. Овај проконзул дозва Варнаву и Савла и заиска да чује реч Божију. Али њима се противио Елима врачар, јер његово име преведено то значи, у настојању да одврати проконзула од вере. Савле пак, који се зове и Павле, испуњен Духом Светим погледа на њега и рече: ,О ти, пун сваког лукавства и неваљалства, сине ђавољи, непријатељу сваке праведности, нећеш ли престати да изврћеш праве путеве Господње?'" (Дела 13:6-10).

Из овог извештаја, видимо неколико карактеристика оних који су укључени у окултизам. Они су лажни пророци (стих 6) који поричу основне доктрине хришћанства: Христово божанство, човеков пад у грех, рај, пакао, спасење и Христово заступничко дело на крсту. Друго, они желе да утичу на људе, посебно оне који имају власт и да их одврате од вере (стихови 6-7). Треће, они чине све што је могуће да спрече да се право Христово еванђеље прошири, супротстављајући се Његовим слугама где год је могуће (стих 8). Када се истина еванђеља спасења осујети, разводни или се одбаци, Сатана и његови демони се радују.

Нема грешке да окултизам у свим облицима треба да се избегава. Треба да будемо „трезвени, бдијте. Ваш противник, ђаво, иде около као лав који риче тражећи кога да прождере" (1. Петрова 5:8). Саставни део само контроле и трезвености је и бити мудар када су у питању Сатанине смицалице, али и не удубљивати се у детаље сваке окултне радње и феномена. Уместо тога, треба да разумемо ђавољев крајњи циљ – уништење наших душа – и заузмемо одбрамбени став стављајући „све оружје Божије" (Ефесцима 6:10-18). Само тада можемо да се одржимо и погасимо „огњење стреле" нечастивога.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је окултизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries