settings icon
share icon
Питање

Како можеш да верујеш у спасење само по вери, када једино помињање „само по вери" у Библији (Јаковљева 2:24) каже да спасење није само по вери?

srpski
Одговор


Потпуно је истина да једини стих који садржи тачну фразу „само по вери" наизглед говори против спасења само по вери. Јаковљева 2:24 каже: „Видите да се човек оправдава делима, а не само вером″. Међутим, одбацивање доктрине спасења само по вери на основу овог стиха садржи два проблема. Први, контекст Јаковљеве 2:24 не говори против доктрине спасења само по вери. Друго, у Библији нема потребе да стоји тачна фраза „само по вери" да би се јасно подучавало спасење само по вери.

Јаковљева 2:14-26, а посебно стих 24 били су предмет неких збуњујућих тумачења. Овај одломак изгледа да ствара озбиљне проблеме за концепт „спасења само по вери". Прво, треба да разјаснимо заблуду, а то је да, Јаков мисли на исту ствар кад користи реч „оправдан" у Јаковљевој 2:24, као Павле у Римљанима 3:28. Павле користи реч оправдан у значењу „проглашен праведним пред Богом". Павле говори о Божијем законском прогласу нас као праведних, јер се Христова праведност примењује на нас. Јаков употребљава реч оправдан да означи да је нешто „показано и доказано".

Јаковљева 2:24 може се тумачити овако: „Видиш да се особа сматра праведном због оног што ради, а не само по вери". Или „Видиш, показује се да смо ми исправни пред Богом због оног што радимо, а не само по вери". Цео одломак из Јаковљеве 2:14-26 је доказивање искрености твоје вере на основу оног што радиш. Искрено спасење по вери у Исуса Христа неизбежно ће водити ка добрим делима (Ефесцима 2:10). Дела су показатељ и доказ вере (Јаковљева 2:18). Вера без дела је бескорисна (Јаковљева 2:20) и мртва (Јаковљева 2:17); другим речима, то, уопште, није права вера. Спасење је једино по вери, али вера никада не може да буде сама.

Иако је Јаков 2:24 једини стих који садржи прецизну фразу „само по вери", постоје многи други стихови који подучавају спасење само по вери. Сваки стих који приписује спасење по вери, без других услова, је објава да је спасење само по вери. Јован 3:16 објављује да је спасење дато „сваком ко верује у Њега". Дела 16:31 кажу: „Поверуј у Господа Исуса, па ћеш бити спасен″. Ефесцима 2:8 каже: „Јер сте посредством вере благодаћу спасени″. Види, такође, Римљанима 3:28; Галатима 2:16; Ефесцима 1:13 и Филипљанима 3:9. Поред ових, могу да се наведу и други стихови.

У закључку, Јаковљева 2:24 не противи се спасењу само по вери. Уместо тога, противи се спасењу које стоји само, коме недостају добра дела и послушност Божијој Речи. Јаков жели да покаже да је наша вера у складу са оним што радимо (Јаковљева 2:18). Без обзира што није присутна прецизна фраза „само по вери", Нови завет подучава да је спасење производ Божије благодати у одговору на нашу веру. „Где је, дакле, хвалисање? Оно је искључено. Којим законом? законом дела? Не, него законом вере″ (Римљанима 3:27). Нема другог услова.

EnglishВрати се на Српску страну

Како можеш да верујеш у спасење само по вери, када једино помињање „само по вери" у Библији (Јаковљева 2:24) каже да спасење није само по вери?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries