settings icon
share icon
Питање

На који начин када постанемо хришћани, постајемо у потпуности нов човек / жена?

srpski
Одговор


Исус је рекао да се морамо „родити наново" да бисмо постали хришц́ани (Јован 3: 3). Та фраза указује да не можемо једноставно преобликовати своје тренутне животе; морамо почети испочетка. Друга Коринц́анима 5:15 и 17 објашњавају шта се дешава када се поуздамо у Исуса као Спаситеља и Господа: „ А Он је умро за све, да живи више не живе сами за себе, него ономе који је за њих умро и васкрснут био…. 17 Према томе, ако је ко у Христу — ново је створење; старо је прошло, види, постало је ново."

Исус је употребио илустрацију рођења, јер ми разумемо да када се роди беба, ново створење је евидентно. Рађање живота прати временска трансформација од детињства до зрелости. Кад се поново родимо у Духу, ми који смо били „мртви у преступима и гресима" (Ефесцима 2: 1; уп. Римљанима 6:18) оживљавамо. Ми смо „ново створење" у Христу (2. Коринц́анима 5:17). Бог мења наше жеље, поглед и фокус док се окрећемо од обожавања себе ка обожавању Бога..

Многи људи покушавају да избегну овај пренос власништва и уместо тога покушавају да промене своје спољно понашање или почну да иду у цркву у настојању да се осец́ају као хришц́ани. Међутим, воља нас може одвести само донекле. Исус није дошао да преобрази наше грешно тело; дошао је да га убије (Лука 9:23; Римљанима 6: 6-7). Стара и нова природа не могу радити заједно, нити могу мирно коегзистирати (Римљанима 8: 12–14). Морамо умрети сами себи пре него што искусимо нови живот који нам Исус нуди (2. Коринц́анима 5:15).

Свако људско биц́е састављено је од тела, душе и духа (1. Солуњанима 5:23). Пре него што успоставимо однос са Богом кроз ново рођење, живимо првенствено под контролом своје душе и тела. Дух лежи успаван у нама, попут издуваног балона. Када предамо сопственост над својим животом Исусу Христу као господару, Он шаље свог Светог Духа да обнови наш ослабљен дух. Дух Свети се упоређује са ветром (Јован 3: 8; Дела 2: 2). Приликом спасења, Он се излива у наша срца и надахњује дух у нама, тако да сада можемо комуницирати са Богом. Док је особу раније водила грешна природа, њу сада може водити Свети Дух који ради на томе да нас преобрази у Христов лик (Римљанима 8:29).

Треба да представимо своја тела као живу жртву и да обнављамо свој ум како бисмо почели да размишљамо онако како Бог мисли (Римљанима 12: 1–2). Док се усредсређујемо на познавање Бога, читање Његове Речи и свакодневно се предајемо контроли Светог Духа, наши избори се мењају. Наше старе навике, приоритети и страсти се мењају. Плод Светог Духа (Галатима 5: 22-23) постаје очигледан тамо где су некад постојала само дела тела (Галатима 5: 19-21). Доживљавање новог рођења је само почетак. Бог наставља да ради у нама за да представи себи свети народ оног дана када га видимо лицем у лице (Филипљанима 1: 6; 2:13; 2. Коринц́анима 11: 2; Ефесцима 5:27).

EnglishВрати се на Српску страну

На који начин када постанемо хришћани, постајемо у потпуности нов човек / жена?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries