settings icon
share icon
Питање

Шта је то Нови Јерусалим?

srpski
Одговор


Нови Јерусалим, који се назива и Скинија Божија, Свети Град, Град Божији, Небески Град, Градска четврт и Небески Јерусалим, буквално је рај на земљи. У Библији се помиње на неколико места (Галатима 4:26; Јеврејима 11:10; 12:22–24; 13:14), али је најпотпуније описано у Откривењу 21.

У Откривењу 21, записана историја човека је на свом крају. Сва времена су дошла и прошла. Христос је сабрао своју цркву и узео је са земље (1. Солуњанима 4:15–17). Велика Невоља је прошла (Откривење 6—18). Битку код Армагедона водио је и добио наш Господ Исус Христ (Откривење 19:17–21). Сатана је окован током 1000-годишње Христове владавине на земљи (Откривење 20:1–3). У Јерусалиму је успостављен нови, славни храм (Језекиљ 40—48). Коначна побуна против Бога је угушена, а Сатана је примио своју праведну казну, вечност у огњеном језеру (Откривење 20:7–10.) Суд Великог Белог Престола се догодио и човечанству је суђено (Откривење 20:11–15).

У Откривењу 21:1, Бог потпуно преуређује небо и земљу (Исаија 65:17; 2. Петрова 3:12–13). Ново небо и нова земља су оно што неки називају „вечно стање" и биц́е место „где пребива праведност" (2. Петрова 3:13). После поновног стварања, Бог открива Нови Јерусалим. Јован види делић тога у својој визији: „Видех и Свети град, нови Јерусалим, како са неба силази од Бога, опремљен као невеста која се украсила за свог мужа" (Откривење 21:2). Ово је град који је Аврам тражио у вери (Јеврејима 11:10). То је место где ц́е Бог заувек пребивати са својим народом (Откривење 21:3). Становницима овог небеског града биће обрисане све сузе (Откривење 21:4).

Нови Јерусалим ц́е бити фантастично велики. Јован бележи да је град дугачак скоро 1400 миља, и да је широк и висок колико и дугачак — савршена коцка (Откривење 21:15–17). Град ц́е такође бити блистав у сваком погледу. Осветљен је славом Божијом (Откривење 21:23). Његових дванаест темеља који носе имена дванаест апостола, „украшени су свим врстама драгог камена" (Откривење 21:19–20). Има дванаест капија, свака је један бисер, на којима се налазе имена дванаест израелских племена (Откривење 21:12, 21).Главна улица ц́е бити направљена од чистог злата (Откривење 21:21).

Нови Јерусалим ц́е бити место неслуц́еног благослова. Проклетство старе земље ц́е нестати (Откривење 22:3). У граду се налази дрво живота „за исцељење народа" и река живота (Откривење 22:1–2). То је место о коме је Павле говорио: „Да би у будуц́им временима [Бог] показао преобилно богатство своје милости у доброти према нама у Христу Исусу" (Ефешанима 2:7). Нови Јерусалим је коначно испуњење свих Божјих обец́ања. Нови Јерусалим је Божја доброта која се у потпуности изјављује.

Ко су становници Новог Јерусалима? Отац и Јагње су тамо (Откривење 21:22). Анђели су на вратима (Откривење 21:12). Али град ц́е бити испуњен Божјом откупљеном децом. Нови Јерусалим је праведна противница злом Вавилону (Откривење 17) који је уништен Божјим судом (Откривење 18). Зли су имали свој град, а Бог има свој. Ком граду ви припадате? Великом Вавилону или Новом Јерусалиму? Ако верујете да је Исус, Син Божији који је умро и васкрсао и који је молио Бога да вас спасе Његовом милошц́у, онда сте грађанин Новог Јерусалима. „ И с њим је васкрсао нас и поставио на небесима у Христу Исусу" (Ефесцима 2:6). Имате „ непропадљиво наследство, неокаљано, и које не вене" (1. Петрова 1:4). Ако још нисте поверовали у Исус Христа као свог Спаситеља, онда вас позивамо да то учините.Позивница је послата: „ И Дух и невеста говоре: „Дођи!" А ко год ово чује нека каже: „Дођи!" И ко је жедан нека дође; а ко жели нека узме воде живота за бадава" (Откривење 22:17).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је то Нови Јерусалим?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries