settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је хришц́анин ново створење (2. Коринц́анима 5:17)?

srpski
Одговор


Ново створење је описано у 2. Коринц́анима 5:17: „ Дакле, ако је ко у Христу — ново је створење; старо је прошло, види, постало је ново. "Реч „дакле" нас врац́а на стихове 14-16 где нам Апостол Павле каже да су сви верници умрли са Христом и да више не живе за себе. Наши животи више нису световни; они су сада духовни. Наша „смрт" је смрт старе грешне природе која је била прикована на крст са Христом. Сахрањени смо са Њим, и као што је Њега васкрсао Отац, тако смо и ми васкрснути да „ходимо у новом животу" (Римљанима 6: 4). О тој новој особи која је васкрсла, Апостол Павле у 2. Коринц́анима 5:17 говори као о „новом створењу."

Да бисмо разумели ново створење, прво морамо шватити да је она у ствари творевина, нешто што је створио Бог. Јован 1:13 нам каже да је ово ново рођење настало вољом Божијом. Нисмо наследили нову природу, нити смо одлучили да се поново створимо, нити је Бог једноставно очистио нашу стару природу; Створио је нешто потпуно ново и јединствено. Ново створење је потпуно ново, настало ни из чега, као што је читав универзум створио Бог еx нихило, ни из чега. Само је Створитељ могао да постигне такав подвиг.

Друго, „старо је прошло." „Старо"се односи на све што је део наше старе природе — природни понос, љубав према греху, ослањање на дела и наша некадашња мишљења, навике и страсти. Најважније је што је преминуло оно што смо волели, посебно врховна љубав према себи и с њом самоправедност, самопромоција и самооправдање. Ново створење гледа према Христу, а не ка себи. Старе ствари су умрле, приковане за крст са нашом природом греха.

Заједно са преминулим старим, „постало је ново!" Старе, мртве ствари замењују се новим стварима, пуним живота и славе Божије. Новорођена душа се радује Божјим стварима и гнуша се света и тела. Наши циљеви, осец́ања, жеље и разумевања су свежи и различити. Ми другачије видимо свет. Библија изгледа као нова књига, и иако смо је можда вец́ читали, постоји једна лепота у њој коју никада досад нисмо видели и се чудимо како то раније нисмо приметили. Чини нам се да је цело лице природе промењено,и да смо ми у том новом свету. Небо и земља испуњени су новим чудима, и чини се да све сада говори о Божјој слави. Нова су осец́ања према свим људима — нова врста љубави према породици и пријатељима, ново саосец́ање које никада раније нисмо имали према непријатељима и нова љубав према целом човечанству. Грех за који смо се некада држали, сада желимо заувек уклонити. Ми смо „свукли старога човека са његовим делима " (Колошанима 3: 9), а облачимо „ новога човека који је према Богу створен у истинитој праведности и светости " (Ефесцима 4:24).

Шта је са хришц́анином који наставља да греши? Постоји разлика између тога да наставимо да грешимо или да наставимо да живимо у греху. Нико не постиже безгрешно савршенство у овом животу, али искупљени хришц́анин се из дана у дан освећује (чини светим), мање греши и мрзи га више сваки пут кад поново погреши. Да, и даље грешимо, али невољно и све ређе како сазревамо. Наше ново ја мрзи грех који нас и даље држи. Разлика је у томе што ново створење више није роб греха, као што смо некада били. Сада смо ослобођени греха и он више нема моц́ над нама (Римљанима 6: 6-7). Сада смо оснажени праведношћу и за праведност. Сада имамо избор да „пустимо да грех влада" или да мислимо о себи „да смо мртви греху, а живи Богу у Христу Исусу" (Римљанима 6: 11-12). Најбоље од свега је што сада имамо моц́ да изаберемо ово друго.

Ново створење је чудесна ствар, обликована у Божијем уму и створена Његовом снагом за Његову славу.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да је хришц́анин ново створење (2. Коринц́анима 5:17)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries