settings icon
share icon
Питање

Шта је нови савез?

srpski
Одговор


Нови савез (или Нови завет) је обећање које Бог даје човечанству да ће опростити грех и обновити заједништво са оним чија се срца окрену према Њему. Исус Христос је посредник новог савеза, а Његова смрт на крсту је основа тог обећања (Лука 22:20). Нови савез је предвиђен, док је стари савез још био у функцији – пророци Мојсије, Јеремија, Језекиљ сви скрећу пажњу на нови савез.

Стари савез који је Бог установио са својим народом захтевао је строгу послушност Мојсијевом закону. Због тога што је плата за грех смрт (Римљанима 6:23), Закон је налагао да Израел дневно приноси жртве да би окајао своје грехе. Али, Мојсије, кроз кога је Бог установио стари савез, такође је наговештавао нови савез. У једном од његових задњих обраћања израелској нацији, Мојсије гледа на време када ће Израелу бити дато „срце да разуме" (Поновљени закон 29:4).

Мојсије предвиђа да Израел неће успети да одржи стари савез (Поновљени закон 29:22-28),али, онда, види време обнове (Поновљени закон 30:1-5). У то време, Мојсије каже: „Обрезаће Господ, Бог твој, срце твоје и срце порода твога, да би љубио Господа, Бога свога, свим срцем својим и свом душом својом, да би живео" (стих 6). Нови савез подразумева потпуну промену срца, тако да Божији народ може природно да му буде угодан.

Пророк Јеремија, такође, предвиђа нови савез: „Ево, иду дани, говори Господ, када ћу са домом Израеловим и са домом Јудиним склопити нови савез…….Него ево савеза који ћу са домом Израеловим уредити после ових дана, говори Господ: ,Закон свој ћу у њих усадити, написаћу га у срцу њиховом и бићу њихов Бог, а они се бити мој народʾ″ (Јеремија 31:31, 33). Исус Христос дошао је да испуни Мојсијев закон (Матеј 5:17) и да успостави нови савез између Бога и Његовог народа. Стари савез био је записан на камену, али нови савез је записан у нашим срцима. Улазак у нови савез омогућује вера у Исуса Христа, који је пролио своју крв да уклони грехе света (Јован 1:29). Лука 22:20 каже како је Исус, током Тајне вечере, узео чашу и рекао: „Ова чаша је нови савез мојом крвљу, која се пролива за вас"

Нови савез се исто помиње у Језекиљу 36:26-27: „Даћу вам ново срце, и нов ћу дух усадити у вас; извадићу камено срце из вашег тела, и даћу вам срце од меса. У вас ћу дух свој ставити, и учинићу да ходате по мојим законима и да држите и извршавате моје наредбе″. Овде, Језекиљ наводи неколико аспеката новог савеза: ново срце, нови дух, Свети Дух који обитава и истинска светост. Мојсијев закон не може да обезбеди ниједну од ових ствари (види Римљанима 3:20).

Нови савез је, првобитно, био дат Израелу и укључује обећање плодности, благослова и мирног животва у Обећаној земљи. У Језекиљу 36:28-30 каже: „Ви ћете се настанити у земљи коју сам дао вашим оцима, и бићете мој народ, а ја ћу вама бити Бог.

Дозваћу жито и умножићу га, нећу вас више предати глади. Умножићу плод дрвећа и род њива, да више не подносите срамоту глади међу народима". Поновљени закон 30:1-5 садржи слична обећања у вези са Израелом под новим савезом. После Христовог васкрсења, незнабошцима је дат благослов новог савеза, такође (Дела 10: Ефесцима 2:13-14). Испуњење новог савеза биће видљиво на два места; на земљи, током хиљадугодишњег царства и на небу, за целу вечност.

Ми нисмо више под Законом, већ под благодаћу (Римљанима 6:14-15). Стари савез је одслужио своје и замењен је „бољим савезом" (Јеврејима 7:22). „Овако је пак добио изврснију службу уколико је посредник бољега савеза, који је на вишим обећањима као законом утврђен″ (Јеврејима 8:6).

Под новим савезом, дата нам је могућност да примимо спасење као бесплатан дар (Ефесцима 2:8-9). Наша одговорност је да практикујемо веру у Христа, у Онога који је испунио Закон уместо нас и окончао законско жртвовање кроз сопствену пожртвовану смрт. Путем Светог Духа који даје живот и који живи у свим верницима (Римљанима 8:9-11), ми делимо наследство у Христу и уживамо у сталном, непрекидном односу са Богом (Јеврејима 9:15).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је нови савез?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries