settings icon
share icon
Питање

Ја сам нови хришћанин. Који је следећи корак?

srpski
Одговор


Честитамо! Ако сте нови верник, тек сте искусили почетак свог новог, вечног живота (Јован 3:16; 10:10). Греси су вам опроштени и сте на новом почетку (Римљанима 4: 7). Добили сте неизрециву, славну радост (1. Петрова 1: 8-9).

Поред дивних благослова познавања Христа, вероватно мислите: „ И шта сад? Који је следец́и корак? " Библија нуди неке важне принципе онима који су започели однос с Богом.

Прво, као нови хришц́анин, почните читати Библију. Много је превода и много места за почетак. Иако не постоји савршен превод, препоручујемо вам да одаберете Библију коју ц́ете лако разумети и која је верна оригиналном тексту Библије. Да бисте изабрали неке од популарних превода данашњице, можете да посетите веб локације као што су БиблеГатеwаy.цом или YоуВерсион.цом. Препоручујемо вам да читање започнете еванђељем по Јовану или неким другим еванђељима како бисте сами прочитали шта је Исус учио и радио током свог боравка на земљи. Остали чланци на ГотQуестионс.орг ће вам помоц́и да одговорите на практична питања о Богу и духовним питањима. Библија нас учи: „ Потруди се да се пред Богом покажеш достојним, као радник који не мора да се стиди, и као онај који исправно тумачи реч истине"(2.Тимотеју 2:15).

Друго, као нови хришц́анин почните да се молите. Молитва је једноставно разговор с Богом. Многи верују да молитва мора да садржи формални скуп речи који се могу користити само током црквене службе. Међутим, Библија нас учи да се непрестано молимо (1. Солуњанима 5:17). Упуц́ени смо да даноноц́но славимо Бога. Ако желимо дубље да упознамо Бога, морамо редовно да комуницирамо с Њим.

Током сваког дана се можете захваљивати Богу, молити га да одговори на ваше свакодневне потребе и молити се за друге. Такође је важно молити се заједно са другима који следе Христа, подстичуц́и једни друге, славец́и Бога и тражец́и одговоре на све потребе. За да добијете идеју како да се молите, можете започети молитвом Оче наш (Матеј 6: 9-13).

Трец́е, крстите се као нови хришц́анин. Крштење симболизује ваш нови живот у Христу и објављује да сте сада предани Исусу. Чак је и Исус био крштен (Лука 3: 1-22) и позива своје следбенике да се такође крсте. И први Исусови ученици су били крштени, Дела 2:41.

Обично вође локалне цркве крштавају. Свештенику у цркви или пастиру локалне цркве ће бити драго да могу да говоре са тобом ако си заинтересован.

Четврто, као нови хришц́анин градите пријатељства са другим хришц́анима. Хришц́ански живот је замишљен да се ужива са другима. Исус је уложио вец́и део своје службе у 12 ученика као најближих пријатеља. На исти начин нас позива да живимо у заједници једни с другима. Нови завет има преко 50 стихова „једни према другима" који се односе на љубав једних према другима, служење једни другима, охрабривање и мољење једних за друге. Свака од ових заповести захтева односе са другим хришц́анима.

Дружење са другим верницима једна је од сврха локалне цркве. Ако у вашем подручју постоји црква која поучава Библију, то је одлично место да се укључите. Ако живите у месту где нема цркве, морац́ете да се молите Богу да вам отвори могуц́ност за упознавање других хришц́ана у вашем подручју.

Пето, као нови хришц́анин, помажите другима. Када започнете свој нови хришц́ански живот, у себи ц́ете пронац́и нову љубав која вам даје жељу да помогнете другима. Дух Свети ц́е вас водити на који начин да помогнете. Можете служити сиромашнима у својој заједници, помоц́и комшији у раду на дворишту или посетити болесног пријатеља у болници. Дух ц́е вас јасно позвати да покажете Божју љубав (1. Јованова 3: 17-18).

Шесто, као нови хришц́анин реците некоме о својој вери. Постати хришц́анином није тајна; то је слављење! Реците свима који желе да чују о Христовом делу у вашем животу. У неким случајевима ц́е други људи веровати у Исуса кроз пример који показујете. Непосредно пре него што се Исус попео на небо, заповедио је својим ученицима да направе ученицима све народе (Матеј 28: 18-20). Данас су хришц́ани још увек позвани да деле са другима наду која је у њима (1. Петрова 3: 15-16).

На крају, ово су једноставно корисни савети о томе како да растете у својој новој вери; нису списак услова да бисте постали хришц́анин или остали хришц́анин. Благодац́у сте спашени кроз веру, независно од било ког вашег дела (Ефесцима 2: 8-9). Бог је започео дело у вама и обец́ава да ц́е га завршити (Филипљанима 1: 6). Нека Бог да вас благослови док настављате да сазревате у својој вери!

EnglishВрати се на Српску страну

Ја сам нови хришћанин. Који је следећи корак?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries