settings icon
share icon
Питање

Шта је покрет „Њу Ејџ" (Неw Аге) или „Ново доба"?

srpski
Одговор


Израз „Њу Ејџ" (Неw Аге) настао је 1970тих и 1980тих. Био је промовисан путем дистрибуције новине „Њу Еђж журнал" и књиге Марка Сатина „Политика Њу Ејџ-а". Бестселер Марилин Фергусон „Завера водолије" била је презентација друштвеног уређења и филозофске визије покрета „Њу Ејџ". Њена књига стекла је статус незваничне библије покрета. Као што је Расел Чендлер, писац новина Лос Анђелес Тајмса написао у чланку „Разумети Неw Аге":" Ако је Фергусонова написала„библију" „Њу Ејџа" , Ширли Меклејн је његов првосвештеник.

Књига Ширли Меклејн „На рубу" бележи њено невољно обраћење у веровања „Њу Ејџ" покрета. Ова књига описује њена путовања и проучавања, која укључују димензију научне фантастике, ван телесно путовање, контакт са ванземаљцима, сеансе и „вођену туру" невидљивог света. Њена друга књига „Плес по светлу", говори о њеном уласку у свет јоге, реинкарнације, кристалне моћи, хиндуистичких мантри и присећања прошлог живота путем акупуктуре. Њени духовни водичи су је обавестили да је сваки појединац Бог, а она је пренела ту „мудрост" да особа нема ограничења. Особа само то треба да швати (Чендлер, страна 6-2).

Књига Ширли Меклејн има своје корене у источном мистицизму, који превазилази ум. Постоји нови орган опажања – треће око- које даје духовно светло. Особа треба да дође до „физичког себе" тиме што ће се обучавати да игнорише поруке ума или да види шта ум заиста постиже кроз „космичку свест". Ум може да створи реалност.

Нил Андрерсон у својој књизи „Ход кроз таму" пише о покрету „Њу Ејџ": „На покрет „Њу Ејџ" не гледа се као на религију, већ као на нови начин да се размишља о реалности и да се реалност разуме". То је врло привлачно природном човеку који је разочаран због организоване религијие и западног рационализма. Он прижељкјује духовну реалност, али не жели да се одрекне материјалног, да се позабави својим моралним проблемима и да се потчини ауториету (страна 22). Андерсон даје сажетак размишљања покрета „Њу Ејџ" (стране 22-24):

1) То је монизам. Веровање да је све један и један је све. Историја није прича о паду човечанства у грех и његовој обнови путем Божије спасоносне благодати. Уместо тога,то је пад човечанства у незнање и постепено уздизање у просвећење.

2) Све је Бог. Ако је све једно, укључујући Бога, онда морамо да закључимо да је све Бог. То је пантеизам – стабле ,пужеви, књиге и људи су сви једно и имају божанску суштину. Лични Бог који се открио у Библији и Исусу Христу је потпуно одбачен. Пошто Бог није личан, припадник овог покрета не мора да му служи. Бог је „то", а не „Он".

3)Постоји промена у свести. Ако смо Бог, треба да знамо да смо Бог. Треба да постанемо космички свесни, просвећени или да се ускладимо са космичком свешћу. Неки који досегну овај просвећени статус тврдиће да су „наново рођени" што је кривотворина библијског обраћења. Суштина није да ли ми верујемо или размишљамо, већ коме верујемо и о чему размишљамо. Христос је истинска, лична и објективна реалност, као што је рекао да је Он пут, истина и живот и да нико не долази Оцу осим кроз Њега (Јован 14:6).

4)Подучава се космички развојни оптимизам. Долази Ново доба. Настаће нови светск поредак, нова светска влада. Мислиоци овог покрета верују да ће, на крају, доћи до прогресивне унификације светске свести. Ово је, према Библији, лажно царство које води сам Сатана. Христос има истинско царство и Он ће, једног дана, владати земљом у миру за све који га прихвате као Спаситеља и Цара (Откривење 5:13).

5) Припадници „Њу Ејџа" сами стварају своју реалност. Они верују да могу да створе реалност оним што верују и тиме што мењају оно што верују, они могу да промене реалност. Све моралне границе су избрисане. Не постоје апсолутне вредности, јер нема разлике између добра и зла. Ништа није реално, док неко не каже да је то реалност или каже да је то истина. Ако ограничени човек може да створи истину, ми смо у великој невољи у нашем друштву. Уколико не постоје вечне асполутне вредности вечног Бога, човек ће на крају представити сам себи уништење.

6) Припадници „Њу Ејџ-а" ступају у контакт са царством таме. Називајући медијума „каналом", а демона „духовним водичем" није променило њихову реалности. Ово је царство таме на чијем челу је Сатана. Они који су укључени у ову врсту активности су у контакту са једним светом који се потпуно супротставља библијском Богу који је откривен у Исусу Христу, који је поразио Сатану (Матеј 4:1-11; Колошанима 2:15; Јеврејима 2:14-18).

Покрет „Њу Ејџ" је лажна религија која утиче на осећања појединаца, водећи их да мисле да су они Бог и да могу да унапреде своје животе кроз сопствену личност. Стварност је да смо рођени, растемо, живимо док смо на планети Земљи и умремо. Људска бића су ограничена. Ми никада не можемо да будемо Бог. Потребан нам је неко већи ко би могао да нам обезбеди опроштење и вечни живот. Слава Господу за Бога-човека, Исуса Христа. Кроз своју смрт и телесно васкрсење, Он је за нас остварио оно што нам је очајнички потребно: опроштење од Бога, сврсишодни живот и значење у овом животу, вечни живот и после гроба. Немој да заборавиш ко је Исус Христос и шта је учинио за тебе. Прочитај еванђеље по Јовану, треће поглавље. Замоли Христа да буде твој Спаситељ. Твој живот биће трансформисан и значеш ко си, зашто си овде и где идес.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је покрет „Њу Ејџ" (Неw Аге) или „Ново доба"?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries