settings icon
share icon
Питање

Колико су уска врата заиста уска?

srpski
Одговор


Уска врата, која се, такође, називају и уским путем, Исус помиње у Матеју 7:13-14 и Луки 13:23-24. Исус упоређује уска врата са „широким путем" који води у уништење (пакао) и каже да ће „многи" бити на том путу. Као контраст томе, Исус каже да су „уска врата и стешњен пут који води у живот, и мало их је који га налазе″. Шта значи да их је „мало" и „много"?

Прво, морамо да разумемо да Исус представља врата кроз која сви морамо да уђемо у вечни живот. Не постоји други начин, јер Он једини јесте „пут, истина и живот" (Јован 14:6). Пут ка вечном живот ограничен је на само један прилаз – Христа. У том смислу, пут је узак, јер је то једини пут и релативно мали број људи ће ући кроз та уска врата. Многи други ће покушати да нађу алтернативни пут ка Богу. Покушаће да уђу тамо кроз људска правила и прописе, кроз лажну религиу или сопственим напорима. Они коиј припадају „многима" следиће широк пут који води ка вечном уништењу, док овце чују глас Доброг Пастира и прате га на уском путу ка вечном животу (Јован 10:7-11).

Иако ће бити релативно мало људи који ће проћи кроз уска врата у поређењу са многима на широком путу, ипак ће бити мноштво оних који ће следити Доброг Пастира. Апостол Јован видео је ово мноштво у својој визији у књизи Откривења: „Потом видех, и гле, многи народ кога нико није могао избројати, од сваке народности и племена и народа и језика, где стоје пред престолом и пред Јагњетом, обучени у беле хаљине са палмама у рукама својим. И викаху снажним гласом говорећи: спасење припада Богу нашему, који седи на престолу, и Јагњету″ (Откривење 7:9-10).

Улазак кроз уска врата није лак. Исус је то јасно ставио до знања када је упутио своје ученике да се „потруде" да учине то. Грчка реч преведена „потрудити" је агонизомаи, од које добијамо значење „бити у агонији″. Указује се на то да они који теже да уђу кроз уска врата морају да учине то кроз борбу и напор, као спортиста који трчи трудећи се да дође до циља, док су сви мишићи напети и док улаже максималан напор. Али, овде морамо да будемо јасни. Никаква количина напора не може да нас спасе; спасење је по Божијој благодати кроз дар вере (Ефесцима 2:8-9). Нико не може да заслужи небо трудећи се око тога. Али, улазак кроз уска врата је и даље тежак, због противљења људског поноса, наше природне љубави према греху, Сатане и света који он контролише, а све то је против нас у нашој тежњи ка вечности.

Упозорење да се трудимо да уђемо је заповест да се покајемо и уђемо кроз врата, а не само да стојимо и гледамо у њих, размишљамо о њима, жалимо се што су сувише мала или сувише тешка или неправедно уска. Не треба да питамо зашто други не улазе; не треба да правимо изговоре или одлажемо. Не треба да се бринемо око броја оних који ће ући или неће ући. Треба да се трудимо да идемо напред и уђемо! Затим, треба да упозоравамо и друге да се труде да уђу, пре него што буде сувише касно.

English



Врати се на Српску страну

Колико су уска врата заиста уска?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries