settings icon
share icon
Питање

Која су имена и титуле Светог Духа?

srpski
Одговор


Дух познат је по многим именима и титулама, од којих већина означава неку улогу или аспект Његове службе. Следе нека имена и описи које Библија користи за Светог Духа:

Аутор Библије: (2. Петрова 1:21; 2. Тимотеју 3:16). Библија је инспирисана, буквално „Богом надахнута” путем Светог Духа, треће особе Тројства. Дух је покретао ауторе свих 66 књига да бележе тачно оно чиме је Он надахнуо њихова срца и умове. Као што се и брод покреће када ветар дува у једра, тако је Свети Дуг подстицао библијске писце.

Тешитељ/Саветник/Заступник: (Исаија 11:2; Јован 14:16; 15:26; 16:7). Све три речи су превод грчке речи параклетос од које добијамо реч „парацлете”, друго име за Духа. Када је Исус отишао, Његови ученици су били тужни, јер су изгубили Његово утешно присуство. Али, Он је обећао да ће послати Духа да утеши, умири и води оне који припадају Христу. Дух такође „сведочи” нашем духу да припадамо Њему и тако нас уверава у спасење.

Онај који указује на грех (Јован 16:7-11) Дух примењује Божије истине на умове људи да би их убедио поштеним и довољним аргументима да су грешници. Он то чини убеђујући нас у нашим срцима да ми нисмо вредни тога да станемо пред светог Бога, да нам је потребна Његова праведност и да је осуда извесна и да ће стићи све људе једног дана. Они који поричу ове истине супротстављају се убеђивању Духа.

Залог/Печат/Капара (2. Коринћанима 1:22; 5:5; Ефесцима 1:13-14). Свети Дух је Божији печат на Његовим људима, Његово право које полаже на нас, Његово власништво. Дар Духа верницима је капара нашег небеског наслеђа, које нам је Христос обећао и обезбедио за нас на крсту. Због печата Духа, ми имамо сигурност спасења. Нико не може да разбије Божији печат.

Водич: (Јован 16:13) Као што је Дух водио писце Библије да бележе истину, Он обећава да ће водити вернике да сазнају и разумеју истину. Божија истина је „лудост” за свет, јер ју је потребно „расуђивати на духован начин” (1.Коринћанима 2:14). Дух обитава у онима који припадају Христу и Он их уводи у све што треба да знају када су у питању духовне ствари. Они који не припадају Христу немају „тумача” да их води да упознају и разумеју Божију Реч.

Онај који пребива у верницима (Римљанима 8:9-11; Ефесцима 2:21-22; 1. Коринћанима 6:19). Свети Дух пребива у срцима Божијих људи и то пребивање је оно што издваја особу која је наново рођена. Из верниковог бића, Дух упућује, води, теши и утиче на нас, а истовремено производи у нама плод Духа (Галатима 5:22-23). Он обезбеђује блиску везу између Бога и Његове деце. Сви истински верници у Христу имају Духа који обитава у њиховим срцима.

Заступник (Римљанима 8:26) Један од видова службе Светог Духа који је најутешнији и највише охрабрује је Његова служба заступања оних које Он настањује. Пошто често не знамо шта или како да се молимо када прилазимо Богу, Дух посредује и моли се за нас. Он тумачи наше „јецаје”, тако да када смо под притиском и окружени невољама и животним бригама, Он је поред нас да нам пружи помоћ, док нас одржава пред престолом благодати.

Показатељ/Дух Истине (Јован 14:17; 16:13; 1. Коринћанима 2:12-16) Исус је обећао да ће, после васкрсења, Свети Дух доћи „да нас уведе у сву истину.” Због Духа у нашим срцима, ми смо у стању да разумемо истину, посебно духовне природе, на начин на који хришћани не могу. У ствари, истина коју нам Дух открива њима је „лудост” и не могу да је разумеју. Али ми имамо Христов ум у Особи Његовог Духа у нама.

Дух Божији/Господ/Христос (Матеј 3:16; 2. Коринћанима 3.17; 1. Петрова 1:11) Ова имена подсећају нас да је Дух Божији заиста део тројединог Бога и да је Он исто толико Бог, колико су и Отац и Син. Први пут нам се открио приликом стварања, када је „лебдео над водама” указујући на свој део у стварању, заједно са Христом који је „све створио” (Јован 1:1-3). Видимо то исто Тројство поново на Исусовом крштењу, када је Дух сишао на Исуса и када се чуо Очев глас.

Дух живота (Римљанима 8:2) Фраза „Дух живота” значи да је Свети Дух онај ко производи или даје живот, не као иницијатор спасења,већ као онај који удахњује новину живота. Када примимо вечни живот кроз Христа, Дух обезбеђује духовну храну која нас одржава у духовном животу. Овде такође видимо Тројединог Бога на делу. Нас је спасао Отац кроз дело Сина, а то спасење одржава Свети Дух.

Учитељ (Јован 14:26; 1. Коринћанима 2:13) Исус је обећао да ће Дух да подучи своје ученике „свој истини” и да ће нас подсетити на ствари које је Он рекао док је био са њима. Свети Дух је подстакао писце Новог завета да се сете и разумеју упутства које им је Исус дао у вези са градњом и организацијом Цркве, доктринама које се односе на Њега, налозима о светом животу и откривењем ствари које ће се десити.

Сведок (Римљанима 8:16; Јеврејима 2:4; 10:15) Свети Дух се назива „сведоком”, јер Он потврђује и сведочи у вези са чињеницом да смо Божија деца, да је Бог послао Исуса и ученике који су изводили чуда и да су књиге Библије божански надахнуте. Даље, давањем дара Духа верницима, Он сведочи нама и свету да припадамо Богу.Врати се на Српску страну

Која су имена и титуле Светог Духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries