settings icon
share icon
Питање

Која су Исусова различита имена и титуле?

srpski
Одговор


У Библији постоји око 200 Христових имена и титула. Следе нека која су истакнутија, подељена у три дела и односе се на имена која одсликавају Христову природу, Његову позицију унутар тројединог Бога и Његов рад на земљи који је учинио за нас.

Христова природа
Угаони камен: (Ефесцима 2:20) – Исус је угаони камен грађевине која је Његова црква. Он уграђује заједно Јевреје и многобошце, мушко и женско – све свеце свих векова и поставља их у једну структуру која је саграђена на вери у Њега и коју сви деле.

Прворођени свег створења: (Колошанима 1:15) – То не значи да је Он прво што је Бог створио, како неки погрешно тврде, јер 16. стих каже да је све створено кроз и за Христа. Уместо тога, то значи да Христос заузима положај и истакнуто место прворођеног изнад свега, да има најузвишенији положај у свемиру; Он је надмоћан изнад свега осталог; Он је глава свега.

Глава Цркве: (Ефецима 1:22; 4:15; 5:23) – Исус Христос, не цар или папа, једини је врховни, суверени владар Цркве – оних за које је умро и који верују само у Њега за своје спасење.

Свети: (Дела 3:14; Псалам 16:10) – Христос је свет, како у својој божанској, тако и људској природи и извор је светости за свој народ. Ми смо свети и чисти пред Богом Његовом смрћу.

Судија: (Дела 10:42; 2. Тимотеју 4:8) – Господа Исуса је Бог наименовао да суди свету и додели вечне награде.

Цар царева и Господар над господарима: (1. Тимотеју 6:15; Откривење 19:16) – Исус има власт над сваким земаљским ауторитетом, над свим краљевима и владарима и нико га не може спречити да постигне своју сврху. Он их усмерава како жели.

Светлост света: (Јован 8:12) – Исус је дошао на свет који је у тами греха и обогатио га је светлом свог живота и истином кроз свој рад и дела.

Принц мира: (Исаија 9:6) – Исус није дошао на свет да би донео мир, у смислу одсуства рата, већ мир између Бога и човека, раздвојених грехом. Он је умро да би помирио грешнике са светим Богом.

Син Божији: (Лука 1:35; Јован 1:49) – Исус је „јединорођени од Оца”(Јован 1:14). Овај термин користи се 42 пута у Библији и „Син Божији” потврђује Христово божанство.

Син човечији: (Јован 5:27) – Коришћена као супротност „Сину Божијем”, ова фраза потврђује Христову људскост која постоји паралелно са Његовом божанском природом.

Реч: (Јован 1:1; 1. Јованова 5:7-8) – Реч је друга особа тројединог Бога, који је рекао да је свршено и било је свршено, који је по речи створио свет ни из чега, који је био од почетка са Богом Оцем, који јесте Бог и чијим посредством су све ствари створене.

Реч Божија: (Откривење 19:12-13) – Ово име дато Христу није познато ником другом до Њему. Означава мистерију Његове божанске личности.

Реч живота: (1. Јованова 1:1) – Исус није само говорио речи које воде у вечни живот, већ по овом стиху Он сам јесте реч живота, односећи се на вечни живот радости и испуњења који Он обезбеђује.

Његов положај у тројству
Алфа и Омега: (Откривење 1:8; 22:13) – Исус је за себе рекао да је почетак и крај свих ствари, што се не односи ни на ког другог, него истинског Бога. Ова изјава о вечности може да се примени једино на Бога.

Емануел: (Исаија 9:6; Матеј 1:23) – Буквално „Бог са нама”. И Исаија и Матеј потврђују да Христос, који ће бити рођен у Витлејему, бити сам Бог који је дошао на земљу у људском обличју да живи међу својим људима.

Ја сам: (Јован 8:58, Излазак 3:14) – Када је Исус приписао себи ову титулу, Јевреји су покушали да Га каменују због богохуљења. Они су разумели да се проглашава вечним Богом, старозаветним Јеховом који се не мења.

Господар свега: (Дела 10:36) – Исус је суверени владар целог света, свих ствари у њему, свих светских народа, а посебно људи које је Бог одабрао, многобожаца као и Јевреја.

Истински Бог: (1. Јованова 5:20) – Ово је директна тврдња да Исус, као истински Бог, није само божанске природе, већ је божански. Пошто Библија подучава да постоји само један Бог, ово може да описује Његову природу као део тројединог Бога.

Његов рад на земљи
Зачетник и Усавршитељ вере: (Јеврејима 12:2) – Спасење се постиже путем вере која је дар од Бога (Ефесцима 2:8-9), а Исус је оснивач наше вере и свршитељ свега. Од почетка до краја, Он је извор и потпора за нашу веру која нас спашава.

Хлеб живота: (Јован 6:35; 6:48) – Као што нас хлеб одржава у животу у физичком смислу речи, Исус је Хлеб који даје и одржава вечни живот. Бог је обезбедио ману у пустињи да храни свој народ и Он је дао Исуса да би нам подарио вечни живот, кроз Његово тело, које је сломљено за нас.

Младожења: (Матеј 9:15) – Слика Христа као Младожење и Цркве као Његове невесте открива посебан однос који имамо са Њим. Ми смо упућени једно на друго савезом благодати који се не може прекинути.

Избавитељ: (Римљани 11:26) – Као што је Бог био потребан Израелцима да их избави од египатског ропства,тако је Христос наш Избавитељ од ропства греху.

Добри пастир: (Јован 10:11, 14) – У библијска времена, добри пастир био је вољан да ризикује сопстени живот да би заштитио овце од грабљиваца. Исус је положио свој живот за овце и Он се брине о њима, храни их и негује.

Првосвештеник: (Јеврејима 2:17) – Јеврејски првосвештеник улазио је једном годишње у храм да окаје грехе народа. Господ Исус извео је ово једном за свагда на крсту за свој народ.

Јагње Божије: (Јован 1:29) – Божији закон налагао је да се жртвује беспрекорно Јагње за окајање греха. Исус је постао то Јагње које је питомо одведено на клање, показујући своју стрпљивост у патњи и спремност да умре за своје људе.

Посредник: (1. Тимотеју 2:5) – Посредник је онај који иде између две стране да их помири. Христос је један једини Посредник који мири Бога и људе. Молитва Марији или свецима је идолопоклонство, јер заобилази најбитнију Христову улогу и улогу Посредника приписује другом.

Стена: (1. Коринћанима10:4) Као што је из стене коју је Мојсије ударио у пустињи потекла животворна вода, Исус је Стена из које потиче жива вода вечног живота. Он је Стена на којој градимо наш духовни дом, тако да ниједна олуја не може да га помери.

Васкрсење и живот: (Јован 11:25) – Оваплоћени Исус је начин да грешници васкрсну за вечни живот, као што је и Он васкрсао из гроба. Наш грех је сахрањен са Њим и ми смо васкрсли да ходамо у новини живота.

Спаситељ: (Матеј 1:21; Лука 2:11) – Он спашава Његов народ тако што умире да би их искупио, дајући Светог Духа да их обнови по Његовој снази, оснажујући их да савладају духовне непријатеље, одржавајући их кроз искушења и смрт и подижући их задњи дан.

Прави Чокот: ( Јован 15:1) – Прави Чокот снабдева све гране (вернике) свиме што је потребно да произведу плод Духа – живу воду спасења и храну кроз Реч.

Пут, Истина, Живот: (Јован14:6) – Исус је једини пут ка Богу, јединој Истини у свету лажи и једини истински извор вечног живота. Он оваплоћује сва три у привременом и вечном смислу.

Врати се на Српску страну

Која су Исусова различита имена и титуле?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries