settings icon
share icon
Питање

Која су разна имена Божија и шта она значе?

srpski
Одговор


Свако од многих Божијих имена описује различит аспект Његовог многоликог карактера. Ево неких од познатијих Божији имена у Библији:

ЕЛ, ЕЛОАХ: Бог „моћни, силни, славни" (Постање 7:1; Исаиах 9:6) – етимолошки, Ел значи „сила", као у: „Рука је моја довољно јака да вам досађујем" (Постање 31:29). Ел се повезује са другим квалитетима, као што је интегритет (Бројеви 23:19), љубомора (Поновљени закон 5:9), и саосећање (Немија 9:31), али освнони смисао је исти.

ЕЛОХИМ: Бог, „Творац моћан и јак" (Постање 17:7; Јеремија 31:33) – множина од Елоах, која је у складу са доктрином о Тројству. Из прве библијске реченице види се ненадмашна природа Божије силе која је очигледна када Бог (Елохим) проговорио и створио свет (Постање 1:1).

ЕЛ ШАДДАИ: „Бог свемогући", „Бог Јаковљев" (Постање 49:24; Псалам 132:2,5) – говори о Божијој врхунској сили над свим што постоји.

АДОНАИ: „Господ" (Постање 15:2; Судије 6:15) – користи се уместо YХWХ, што је за Јевреје било превише свето име да би га грешни човек изговорио. У Старом завету, YХWХ се често користи у Божијем деловању у односу на Његов народ, док се Адонаи користи више када се обраћа незнабошцима.

YХWХ / YАХWЕХ / ЈЕХОВАХ: „ГОСПОД" (Поновљени закон 6:4; Данило 9:14) – стриктно говорећи, то је једино исправно име за Бога. У Библијама на енглеском се преводи „ГОСПОД" великим словима да би се направила разлика од Адонаи, „Господ". Ово откривење имена је прво било дато Мојсију, „Ја сам онај који јесам" (Излазак 3:14). Ово име описује директност, присуство. Јахве је присутан, доступан, близу онима који га призову за избављење (Псалам 107:13), опроштај (Псалам 25:11) и вођство (Псалам 31:3).

YАХWЕХ-ЈИРЕХ: „Господ ће се постарати" (Постање 22:14) – име које је Аврам дао том месту на коме је Бог обезбедио овна да буде жртвован уместо Исака.

YАХWЕХ-РАПХА: „Господ који лечи" (Излазак 15:26) – „Јер сам ја Господ који те лечи", и телесно и духовно. Телесно, спречавајући и лечећи болести, и духовно, опраштајући грехе. Ово име даје помен на победу у пустињи над Амалечанима у Изласку 17.

YАХWЕХ-НИССИ: „Господ мој стег" (Излазак 17:15), где је стег било место место окупљања. Ово име даје помен на победу у пустињи над Амалечанима у Изласку 17.

YАХWЕХ-М'КАДДЕШ: „Ја сам Господ који вас посвећујем." (Левитска 20:8; Језекиљ 37:28). – Бог јасно показује да само Он, не закон, може да очисти Његов народ и учини га светим.

YАХWЕХ-ШАЛОМ: „Мир Господњи" (Судије 6:24) – име које је Гедеон дао олтару пошто га је анђео Господњи уверио да неће умрети као што је мислио када га је видео.

YАХWЕХ-ЕЛОХИМ: „ГОСПОД Бог" (Постање 2:4; Псалам 59:5) – комбинација Божијег јединственог имена YХWХ и општег „Господ", говорећи да је он Господ на Господима.

YАХWЕХ-ТСИДКЕНУ: „Господ правда наша" (Јеремија 33:16) – Као и YХWХ-М'Каддеш, само Бог је тај који људима даје праведност, коначно, у особи Свог Сина Исуса Христа, који је за нас постао грех „да ми у њему постанемо праведност Божија" (2 Коринћанима 5:21).

YАХWЕХ-РОХИ: „Господ је наш пастир" (Псалам 23:1) – Пошто је Давид размишљао о свом односу према овцама, као пастир, увидео је да је то тачно однос који Бог има са њим, тако да је изјавио: „Yахwех-Рохи је мој Пастир. Ништа ми не фали" (Псалам 23:1).

YАХWЕХ-ШАММАХ: „Господ је овде" (Језекиљ 48:35) – име које је дато Јерусалиму и Храму у њему, говорећи да се слава Господња, која је једном отишла (Језекиљ 8-11) вратила (Језекиљ 44:1-4).

YАХWЕХ-САБАОТХ: „Господ над војскама" (Исаија 1:24; Псалам 46:7) – Војске значи „хорде" – и анђела и људи. Он је Господ над небеском војском и насељеницима неба, Јеврејима и незнабошцима, богатима и сиромашнима, господарима и робовима. Име исказује Његову величанственост, силу, и Божији ауторитет и показује да је у стању да испуни оно што је одлучио да уради.

ЕЛ ЕЛYОН: „Најузвишенији" (Поновљени закон 26:19) – потиче из хебрејске речи за „ићи горе" или „подићи се", тако да имплицира оно што је највише. Ел Елyон означава величање и говори о апсолутном праву на господарење.

ЕЛ РОИ: „Бог који види" (Постање 16:13) – име које је Богу доделила Хагара, сама и очајна у дивљини пошто је Сара отерала (Постање 16:1-14). Када је Хагара видела Анђела Господњег, увидела је да је видела Самог Бога у теофанији. Такође је шватила да је Ел Рои видео њену муку и посведочио да је Он Бог који све види.

ЕЛ-ОЛАМ: „Вечни Бог" (Псалам 90:1-3) – Божија природа је без почетка и краја, ослобођен свих ограничења времена, и Он је садржан у самом циљу времена. „Пре него се горе родише, и пре него си земљу саздао и васељену, од искона и довека ти си, Боже!"

ЕЛ-ГИБХОР: „Моћни Бог" (Исаија 9:6) – име које описује Месију, Исуса Христа, у овом пророчком одељку Исаије. Као моћан и силни ратник, Месија, Моћни Бог ће уништити Божије непријатеље и владати земљом гвозденом палицом (Откривење 19:15).Врати се на Српску страну

Која су разна имена Божија и шта она значе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries