settings icon
share icon
Питање

Ја сам мормон, зашто би требало да размотрим да постанем хришћанин?

srpski
Одговор


Сваки припадник било које религије – или ниједне религије – ко поставља питање: „Зашто би требало да размотрим да постанем хришћанин? " треба да размотри тврдње хришћанства. Када мормон поставља ово питање, разлике између начела библијског хришћанства и филозофије Светаца последњих дана треба да буду на првом месту истраживања. Ако је Библија Божија Реч (и Јозеф Смит и Бригам Јанг су у то веровали), онда би основна веровања мормонизма и Светаца последњиих дана (уколико су та веровања поуздана) треба да буду у складу са оним што Библија подучава. Међутим, постоје недоследности и погледаћемо четири области разилажења између Библије и мормонизма.

1) Мормон који разматра да постане хришћанин треба да разуме да мормонизам подучава да особа треба да зависи, у подучавању, од ванбиблијских извора. Библија подучава да је она довољна за подучавање у вези са хришћанским животом (2. Тимотеју 3;16) и да је Бог проклео сваког ко покушава да, са ауторитетом, дода на оно што је Бог већ открио у Библији. Другим речима, Бог је прогласио своје писмено откривење потпуним (Откривење 22:18-19). Стога, не постоји разлог да Бог још пише. Онај Бог који напише своју књигу, каже да је готова, а затим швати да је нешто заборавио или није планирао за будућност или није знао довољно да би написао све током првог пута. Такав бог није Бог Библије. Ипак, мормонизам подучава да је Библија само једна од четири извора ауторитета, од којих су друга три, Књига Мормона, Доктрине и савези и Драгоцени бисер. Ова три проистекла су од једног човека који је себе прогласио да је Богом надахнут упркос томе што је говорио супротно од Библије, која је први и једини истински надахнут текст. Додати још неки материјал Библији и назвати га надахнутим значи противуречити Богу.

2) Мормон који разматра да постане хришћанин треба да разуме да мормонизам промовише мањег бога. Мормонизам подучава да Бог није увек био супериорно биће свемира (Мормонска доктрина, страна 321), већ да је стекао тај статус праведним животом (Проучавања пророка Јозефа Смита, страна 345). Ко дефинише праведног? Тај стандард може да постави само Бог. Стога, учење да је Бог постао Бог тако што је испунио већ предодређени стандард који је поставио Бог је противуречност. Поред тога, онај бог који није вечан и који постоји сам по себи није Бог Библије. Бибилија подучава да је Бог постојао од вечности (Поновљени закон 33:27; Псалам 90:2; 1. Тимотеју 1:17) и да није створен, већ да је Он сам Створитељ (Постање 1; Псалам 24:1; Исаија 37:16; Колошанима 1:17-18).

3) Мормон који разматра да постане хришћанин треба да разуме да мормонизам пружа увеличано гледиште о човечанству које је у потпуном нескладу са библијским подучавањем. Мормонизам подучава да свако људско биће може, такође, да постане бог (Подучавања пророка Јосифа Смита, стране 345-354; Доктрине и савези 132:20). Ипак, Библија стално подучава да смо ми сви суштински грешни (Јеремија 17:9; Римљанима 3:10-23; 8:7) и да је Бог једино Бог ( 1. Самуилова 2:2; Исаија 44:6,8; 46:9). Исаија 43:10 бележи Божије речи: „Пре мене није било Бога нити ће после мене бити" Тврдња мормонизма да ће људи постати богови наспрам овог великог библијског доказа је сведочанство велике људске жеље да присвоји Божије место, жеља која је рођена у Сатанином срцу (Исаија 14:4) и која је пренета на Адама и Еву у Еденском врту (Постање 3:5). Жеља да се присвоји Божији престо – или да се дели – је својство свих чији је отац ђаво, укључујући и Антихриста, који ће поступати на основу исте жеље током задњих времена (2. Солуњанима 2:3-4). Током историје, многе лажне религије су деловале на основу исте жеље да буду Бог. Али, Бог објављује да нема Бога као што је Он и ми се не усуђујемо да Му противуречимо.

4) Мормон који разматра да постане хришћанин треба да разуме да мормонизам подучава да смо способни да зарадимо своје спасење, што је у супротности са Библијом (Чланци о вери, страна 92; Нефи 25:23). Иако ћемо свакако живети другачије због наше вере, наша дела нас не спашавају, већ само Божија благодат по вери коју Он даје као бесплатан дар (Ефесцима 2:4-10). То је зато што Бог прихвата само своју савршену праведност. Христос је умро на крсту да би заменио своје савршенство за наш грех (2. Коринћанима 5:21). У Божији очима, једини начин да будемо свети је путем вере у Христа (1. Коринћанима 1:2).

На крају, вера у лажног Христа води у лажно спасење. Свако спасење које се „заради" је лажно спасење (Римљанима 3:20-28). Просто,не можемо, на основу сопствених заслуга, да будемо вредни спасења. Ако не можемо да верујемо Божијој Речи, онда уопште немамо основу за веру. Ако можемо да верујемо Божијој Речи, онда морамо да признамо да је Његова Реч доследна и поуздана. Ако Бог није могао или није сачувао своју Реч на исправан начин, онда Он не би био Бог. Разлика између мормонизма и хришћанства је у томе што хришћанство објављује Бога који је вечно постојећи, који је поставио савршен и свети стандард који ми не можемо да достигнемо и који је,стога, због своје велике љубави, платио цену за наш грех тако што је послао свог Сина да умре на крсту за нас.

Уколико си спреман да своје поуздање усмериш према жртви Исуса Христа који је у потпуности довољна, можеш да изговориш следеће речи Богу: „Боже, знам да сам грешник и да сам вредан твог гнева. Признајем и верујем да је Исус једини Спаситељ. Верујем једино у Исуса за моје спасење. Боже, молим те, опрости ми, очисти ме и промени ме. Хвала ти за твоју дивну благодат и милост!"

Да ли си поверовао у Исуса Христа због оног што си овде прочитао? Ако јеси, молим те кликни на “Поверовао сам у Исуса Христа данас” икону доле.

EnglishВрати се на Српску страну

Ја сам мормон, зашто би требало да размотрим да постанем хришћанин?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries