settings icon
share icon
Питање

Да ли ће више људи ићи у рај или пакао?

srpski
Одговор


На питање да ли је више људи у рају или паклу одговорио је сам Исус у једном сажетом одломку: „Уђите на уска врата; јер су широка врата и простран пут који води у пропаст, и много их је који њиме улазе. Како су уска врата и стешњен пут који води у живот, и мало их је који га налазе" (Матеј 7:13-14).

Само они који приме Исуса Христа и који верују у Њега имају право да буду Божија деца (Јован 1:12). Као такав, вечни живот долази само кроз Исуса Христа онима који верују. Он је рекао: „Ја сам пут, истина и живот, Нико не долази Оцу,сем кроз мене (Јован 14:6). Не кроз Мухамеда, Буду или друге лажне богове које је човек направио. Вечни живот није за оне који желе лак пут ка небу, док настављају да живе светским животима на земљи. Исус спашава једино оне који потпуно верују у Њега као Спаситеља (Дела 4:12).

Шта су та врата у Матеју 7:13-14? То су улази на два различита„пута". Широка врата воде на широк пут. Уска врата воде на узак пут. Узак пут је пут побожних, а широк пут је пут неверника. Широк пут је лак пут. Привлачан је и залаже се за самозадовољење. Све дозвољава. Он укључује све, има врло мало правила, ограничења и још мање услова. Промовише се толеранција на грех, а Божија Реч се не проучава и Његови стандардни се не прате. Овај пут не захтева никакву духовну зрелост, морални карактер, посвећеност или жртву. То је лак пут који прати „духа овога света, владара ваздушних сила, духа који сада дејствује у синовима непокорности" (Ефесцима 2:2). То је тај широки пут који „се чини човеку прав, а излазак у је пут ка смрти" (Изреке 14:12).

Они који проповедају еванђеље које прихвата све где „сви путеви воде на небо" проповедају потпуно другачије еванђеље од оног које је Исус проповедао. Врата егоцентричности, упијања све у себе и став поноса су врата света која воде у пакао, а не уска врата која воде у вечни живот. Већина људи проведу своје животе следећи масе које су на овом широком путу, радећи шта сви други раде и верујући шта сви други верују.

Узак пут је тежак пут, захтеван пут. На том путу шваташ да не можес да спасиш самог себе и да мораш да се ослониш само на Исуса Христа да те спасе. То је пут на коме се одричеш себе и пут крста. Чињеница да мали број људи налази Божији пут указује да се он мора вредно тражити „Тражићете ме и наћи ћете ме, ако ме тражите свим срцем својим" (Јеремија 29:13). Суштина је у томе да нико неће наћи царство тако што се о њега саплете или случајно залута кроз та уска врата. Неко је питао Исуса: „Господе је ли мало оних који се спасавају? Он им пак рече: борите се да уђете на уска врата јер ће многи, кажем вам, настојати да уђу, али неће моћи"(Лука 13:23-24).

Многи ће желети да уђу кроз та уска врата, врата спасења, али „неће моћи". Нису вољни да верују само у Исуса. Нису вољни да плаћају цену. Сувише их кошта да се одрекну света. Христов пут је пут крста, а пут крста је пут одрицања самог себе. Исус је рекао: „Ко хоће да иде за мном, нека се одрекне самога себе и узме свој крст сваки дан, па нека иде за мном. Јер ко хоће да спасе свој живот, изгубиће га; а ко изгуби свој живот ради мене, тај ће га спасти"(Лука 9:23-24).

Исус зна да ће многи изабрати широка врата и простран пут који води ка уништењу и паклу. Исто тако, рекао је да ће неколицина изабрати уска врата. Према Матеју 7:13-14, нема сумње да ће много више људи отићи у пакао него на небо. Питање за тебе је, у том случају, на ком си ти путу?

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли ће више људи ићи у рај или пакао?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries