settings icon
share icon
Питање

Да ли Библија врши контролу ума?

srpski
Одговор


Неки људи оптужују хришћане да употребљавају Библију као средство контроле ума. Они кажу да је једини начин да се изгради црква и задрже чланови да се користе тактике испирања мозга да би се људи приморали на животни стил и промене ставова. Ова оптужба нема основа, али онима који не познају силу Светог Духа потребан је неки начин да објасне промену у људским животима.

Иако је истина да секте, од којих су многе хришћанске, примењују облике контроле ума, право хришћанство не приморава ни на који начин. Пастори који воле Господа желе да хране, изграђују и штите своју паству (Јован 21:15-19). Црквене вође треба несебично и понизно да служе, без помисли на лични добитак (1. Петрова 5:2-3). Стога, не, Библија није средство контроле ума и не заступа контролу ума у смислу испирања мозга или психолошког програмирања.

Међутим, Библија не говори о контроли нечијег ума. Покајање подразумева промену ума. Хришћани се „обнављају духом свога ума" (Ефесцима 4:23). Треба да буду истомишљеници да би избегавали свађе (Филипљанима 2:2). Дат им је Христов ум (1. Коринћанима 2:16). Резултат је нови став и понашање – потпуно ново створење (2. Коринћанима 5:17). Промена се не одвија због злог гуруовог плана или пажљиво контролисане средине; промена је унутрашња, духовна и стварна. Дело је Светог Духа, а не људског деловања (Титу 3:5).

Човек има грешну природу наслеђену од Адама (Римљанима 5:12). Та грешна природа контролише особу и узрокује различите грехе који се показују у нечијем животу (Галатима 5:17-21; Ефесцима 5:17-19). Под контролом те грешне природе, човек, ни на који начин, не може да упозна Бога, нити да му удовољи. У ствари, он је Божији непријатељ (Римљанима 5:10; 8:5-7). Библија каже да је грешнику, кога контролише његова грешна природа, потребна нова природа и искупљење од силе греха. Особа која прихвата Исуса Христа као личног Спаситеља прима нову природу (2. Петрова 1:4) и у њој обитава Свети Дух, који вернику даје силу да каже „не" греху и „да" Божијој праведности (Галатима 5:16; Римљанима 6:12-23). Верник у Христа је ослобођен (Јован 8:32). Није обавезан да више слуша налоге грешне природе, јер је стекао слободу у Христу да чини оно што Бог жели и да га слави у животу.

Библија није средство контроле ума. Уместо тога, Библија обезбеђује алтернативу животу који контролише грех. Библија нам показује како да нас контролише грех. Да, верник ће доживети промену ума, како одбацује лажи у које је некад веровао и пригрли истину у Христу. Духом испуњени верник доживеће живот авантуре са Богом – живот слободан да служи Богу са ентузијазмом, вечном испуњеношћу и надом.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Библија врши контролу ума?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries