settings icon
share icon
Питање

Зашто су се Михајло и Сатана препирали око Мојсијевог тела (Јуда 9)?

srpski
Одговор


Стих 9 у Јуди односи се на догађај који се не налази нигде другде у Библији. Михајло је морао да се бори или свађа са Сатаном око Мојсијевог тела, али није описано шта се под тим подразумевало. Друга борба са анђелом односи се на Данила, који описује анђела који му долази у визији. Овај анђео, по имену Гаврило у Данилу 8:16 и 9:21 каже Данилу да му се супротставио демон који се зове „поглавар краљевства персијског" док није дошао да му помогне арханђел Михајло (Данило 10:13). Тако сазнајемо из Данила да анђели и демони војују духовне битке за душе људи и народа и да се демони опиру анђелима и покушавају да их спрече да спроводе Божије налоге. Јуда нам каже да је Бог послао Михајла да се, на неки начин, позабави Мојсијевим телом, које је сам Бог сахранио после Мојсијеве смрти (Поновљени закон 34:5-6).

Постоје различите теорије у вези са томе шта је значила борба око Мојсијевог тела. Једна је да се, Сатана, вечити оптужитељ Божијег народа (Откривење 12:10) можда опирао уздизању Мојсија у вечни живот због Мојсијевог греха на Мериби (Поновљени закон 32:51) и његовог убиства Египћанина (Излазак 2:12).

Неки претпостављају да је помињање у Јуди исто као и одломак у Захарији 3:1-2: „Он ми показа Исуса, првосвештеника, којих стајаше пред анђелом Господњим, и Сотону који му стајаше с десне стране, да га оптужи. Господ рече Сотони: Нек те Господ укори, Сотоно!" Али замерке на тврдњу да је то исти догађај су очигледне: 1) Једина сличност између два одломка је израз „Нек те Господ укори" 2) Име „Михајло" не појављује се уопште у одломку у Захарији. 3) Нема помињања „Мојсијево тело" у Захарији, ни у наговештају.

Такође се претпоставља да Јуда помиње апокрифну књигу која помиње овај догађај и да Јуда жели да потврди да је овај догађај истинит. Ориген (185-254.), рани хришћански учењак и теолог помиње књигу „Мојсијево узеће" која је постојала у његово време и да је у тој књизи постојао баш овај догађај борбе између Михајла и ђавола око Мојсијевог тела. Та књига, сада изгубљења, била је јеврејско грчка књига, а Ориген је претпостављао да је ово био извор Јудине приче.

Једино право питање је да ли је прича „истинита". Какво год да је порекло ове приче, Јуда, чини се, говори о овој борби између Михајла и ђавола као истинитој. Он говори о томе на исти начин као да је говорио о Мојсијево смрти или о ударању у стену. А ко може да докаже да није истинита? Који доказ постоји да није истинита? У Библији постоје многе алузије на анђеле. Знамо да је архађел Михајло стваран; ђаво се често помиње; и постоје бројне потврде да су и добри и лоши анђели укључени у битне послове на земљи. Пошто је природа ове конкретне борбе над Мојсијевим телом потпуно непозната, нагађање је бескорисно. Не знамо да ли је постојала свађа око поседовања тела, сахрањивања тела или нечег другог.

Али, знамо ове две ствари: прво, Библија је непогрешива. Непогрешивост Библије је један од стубова хришћанске вере. Као хришчанима, циљ нам је да приђемо Библији са поштовањем и у молитви. И када наиђемо на нешто што не разумемо, више се молимо и проучавамо и ако нам одговор и даље измиче – понизно признамо наша ограничења пред лицем савршене Божије Речи.

Друго, Јуда 9 је врхунска илустрација како хришћани треба да се понашају према Сатани и демонима. Михајлов пример у коме одбија да изрекне клетву над Сатаном треба да буде лекција хришћанима како да се односе према демонским силама. Верници не треба да им се обраћају, већ да траже да Господња сила интервенише против њих. Ако се тако моћно биће као Михајло позвало на Бога приликом опхођења са Сатаном, ко смо ми да покушамо да коримо, изгонимо или заповедамо демонима?Врати се на Српску страну

Зашто су се Михајло и Сатана препирали око Мојсијевог тела (Јуда 9)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries