settings icon
share icon
Питање

Ко је арханђео Михајло?

srpski
Одговор


Арханђео Михајло је описан у Библији, у књигама Данило, Јуда и Откривење, као анђео ратник који се упушта у духовну борбу. Реч арханђео значи „анђео највишег ранга". Већина анђела у Библији описани су као гласници, али Михајло је описан у све три књиге као неко ко се бори или стаје против злих духова и власти (Данило 10:13; 21; Јуда 1:9; Откривење 12:7). Немамо потпуну слику ниједног анђела и само два имају име у Библији (Гаврило је други). Библија нам даје само наговештаје њиховог кретања током људских дешавања, али можемо рећи да је арханђео Михајло моћно биће.

Упркос његовог великој моћи, Михајло је потпуно покоран Господу. Његова зависност од Господње силе види се у Јуди 1:9. Праведни анђели имају ранг и потчињени су ауторитету и због тога се користе као слика женине потчињености мужу (1. Коринћанима 11:10). Узимајући у обзир снагу арханђела Михајла, његова потчињеност Богу је тиме још лепша. Ако је покорност анђела аргумент за женину покорност, можемо да видимо да покорност никада није била намењена да одузме било шта од женине снаге, смисла или вредности.

Пророку Данилу је речено да је арханђео Михајло „велики кнез, бранич синова твога народа″ (Данило 12:1). Данилов народ су Јевреји, а чињеница да их Михајло „штити" сугерише да је Бог послао различите свете анђеле над многим државама и народима. Чини се да демони имају сличну хијерархију (види Данило 10:20). Чињеница да је Михајло „велики кнез" указује да има ауторитет у духовном поднебљу. Постоји још стихова – Данило 10:13 каже да је Михајло „један од првих кнезова″.

Чини се да арханђео Михајло има истакнуту улогу у догађајима у вези са задњим временима. Анђео Господњи је рекао Данилу да ће се, у задња времена, Михајло „уздигнути" и да ће то бити време непревазиђене невоље – односи се на време Велике невоље (Данило 12:1). Израелу је гарантована заштита током тог времена, коју ће пратити велико васкрсење мртвих – неких за вечни живот, а неких за вечни срам (Данило 12:2). „Глас арханђела" ће пратити узнесење цркве (1.Солуњанима 4:16); ово може да се односи на Михајла, али Библија га посебно овде не помиње.

Арханђео Михајло се задњи пут помиње у Откривењу 12:7. Током периода невоље, „наста рат на небу; Михаило са својим анђелима зарати на аждају. И аждаја и њени анђели заратише″. Михајло и небеска сила поразили су аждају (Сатану) и ђаво је бачен на земљу. Тамо, раздражени Сатана „зарати на остало њено потомство, на оне који држе Божије заповести и имају сведочанство Исусово″ (Откривење 12:17).

Духовни рат се води зарад придобијања срца и душа човечанства. Арханђео Михајло је силан анђеоски кнез који штити Израел и потчињено служи Богу ратујући против Сатане. Ђаво може да направи најгору могућу ствар, али не може да надјача небеске силе (Откривење 12:8).

EnglishВрати се на Српску страну

Ко је арханђео Михајло?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries