settings icon
share icon
Питање

Шта је смисао живота?

srpski
Одговор


Шта је смисао живота? Како могу да нађем сврху, испуњеност и задовољство у животу? Да ли имам потенцијал да постигнем у животу нешто што је од трајног значаја? Многи људи се никада нису зауставили да размисле о смислу живота. Много година касније, они се осврћу иза себе и питају се зашто су се њихови односи распали и зашто се осећају толико празни иако су можда успели да постигну оно што су поставили себи за циљ. Једног играча бејзбола који се успео до самог врха су упитали шта би желео да му је неко рекао први пут када је почео да игра бејзбол. Он је одговорио: „Желео бих да ми је неко рекао да када достигнеш врх, тамо нема ничег.“ Многи се циљеви покажу испразни тек пошто се године протраће у тежњи да их достигнемо.

У нашем друштву, људи трагају за многим циљевима, мислећи да ће у њима наћи смисао. Нека од ових трагања укључују: успех у послу, богатство, добре односе, секс, забаву, добра дела према другима, итд. Људи су сведоци да и ако су постигли своје циљеве да буду богати, да имају добре односе и задовољство, још увек постоји дубока празнина у њима – осећање празнине које изгледа као да ништа не може да испуни.

Писац библијске књиге, Књига Проповедника, изразио је ово осећање речима: „Таштина над таштинама,…., таштина над таштинама, све је таштина.“ Овај писац је имао неизмерно богатство, био је најмудрији човек свих времена, имао је стотине жена, палата и вртова да су му завидела сва краљевства, најбољу храну и вино и најбољи вид забаве који је постојао. И у једном тренутку је рекао, да све што је желео, то је и имао. Али ипак је закључио да је „живот под сунцем“ (живот који као да је само оно што можемо видети очима и искусити чулима) бесмислен! Одакле таква празнина? Зато што нас је Бог створио за нешто што је више од онога што можемо да доживимо овде и сада. Соломон је рекао о Богу: „И вечност метнуо им је у срце...“ У нашим срцима ми смо свесни да "овде и сада" није све.

У 1. Мојсијевој, првој књизи у Библији, налазимо да је Бог створио људе на своју слику (1. Мојсијева 1,26). Ово значи да личимо на Бога више него на било шта друго (било који облик живота). Пре него што је човечанство пало у грех и што је проклетство дошло на земљу налазимо следеће: (1) Бог је створио човека као друштвено биће (1. Мојсијева 2,18-25); (2) Бог је човеку дао посао (1. Мојсијева 2,15); (3) Бог је имао заједништво са човеком (1. Мојсијева 3,8); и (4) Бог је човеку дао власт над земљом (1. Мојсијева 1,26). У чему је значај ових ствари? Верујем да је Бог намеравао да кроз сваку од њих живот људи буде испуњенији, али на све њих (посебно на човекову заједницу са Богом) негативно је утицао човеков пад у грех и као последица тога проклетство земље (1. Мојсијева 3).

У Откривењу, последњој књизи Библије, на крају многих догађаја последњих времена, Бог открива да ће уништити садашњу земљу и небо, онакве како их ми знамо, и да ће прогласити вечно стање стварањем нове земље и новог неба. У то време, он ће обновити пуну заједницу са откупљеним човечанством. Неки ће људи бити осуђени као недостојни и биће бачени у ватрено језеро (Откривење 20,11-15). Тиме ће и с проклетством греха бити свршено; неће више бити греха, патње, болести, смрти, бола, итд. (Откривење 21,4). Верници ће бити наследници свега, Бог ће становати међу њима, и они ће бити Његови синови (Откривење 21,7). И тако ћемо заокружити читав процес почев од тога да нас је Бог створио да имамо заједништво са Њим; да је човек згрешио, прекидајући тај однос; Бог онда обнавља то заједништво у потпуности у вечности са онима које је Он сматрао достојним. Сада, проћи кроз живот постижући све и свашта само да би на крају умрли и били вечно одвојени од Бога, било би више него узалудно! Али Бог је учинио не само вечно блаженство могућим (Лука 23,43), већ и да овај живот буде задовољавајући и смисаон такође. Сада, како се ово вечно блаженство и „рај на земљи“ могу добити?

ОБНОВЉЕЊЕ СМИСЛА ЖИВОТА КРОЗ ИСУСА ХРИСТА

Као што је напоменуто горе, прави смисао сада и у вечности особа може наћи кроз обновљење односа са Богом који је био изгубљен још у време када су Адам и Ева пали у грех. Данас, тај однос је једино могућ кроз Његовог Сина, Исуса Христа (Делас 4,12; Јован 14,6; Јован 1,12). Вечни живот се добија када се особа покаје од својих греха (када више не жели да буде у њему већ жели да је Христ промени и од ње начини нову особу) и почне да се ослања на Исуса Христа као свог Спаситеља (за више информација о овом важном питању види „Шта је план спасења“).

Сада, прави смисао живота није само да шватимо да је Исус Спаситељ (без обзира колико је то чудесно). Него, прави смисао у животу се налази када особа почне да следи Христа као његов ученик, када почне да учи о Њему, проводи време са Њим у Његовој Речи, Библији, да комуницира са Њим кроз молитву и да хода са Њим у послушности Његовим заповестима. Ако сте неко ко не верује (или сте млад верник) вероватно себи говорите: „То ми нимало не изгледа узбудљиво или занимљиво!“ Али молим те настави да читаш даље. Исус је изјавио следеће:

„Дођите к мени сви који сте уморни и отерећени, и ја ћу вас одморити. Узмите мој јарам на себе и научите од мене, јер ја сам кротак и смеран у срцу, и наћи ћете одмор у својим душама. Јер је мој јарам благ и моје бреме је лако.“ (Матеј 11,28-30). „Ја сам дошао да имају живот и да га имају у изобиљу.“ (Јован 10,10б). „Тада рече Исус својим ученицима: ако ко хоће да пође за мном, нека се одрече самога себе и узме крст свој и иде за мном. Јер ко хоће да спасе свој живот – изгубиће га; а ко изгуби свој живот мене ради – наћи ће га“ (Матеј 16,24-25). „Теши се ГОСПОДОМ и учиниће ти што ти срце жели“ (Псалам 37,4).

Оно што сви ови стихови говоре је да ми имамо избор. Можемо да наставимо да управљамо својим животима (и као последицу имамо испразне животе) или можемо да изаберемо да тражимо Бога и Његову вољу за наше животе целим срцем (што ће као последицу имати пун живот, испуњене жеље наших срца и нађено задовољство и испуњење). Ово је разлог што нас Бог воли и што жели најбоље за нас (не и обавезно најлакши живот али најиспуњенији).

На крају, желим да поделим једну аналогију коју сам позајмио од свог пријатеља пастира. Ако си спортски навијач и одлучиш да одеш на професионалну утакмицу, можеш да платиш неколико долара и добијеш место на врху стадиона или можеш да да платиш неколико стотина долара и будеш лично близу до акције. Тако је и у хришћанском животу. Посматрати Бога из прве руке није за хришћане који само иду у цркву недељом. Они нису платили цену. Посматрати Бога из прве руке изблиза је за оне Христове ученике целог срца, који су заиста престали да траже исуњење својих жеља у животу да би били у стању да траже Божију сврху у животу. ОНИ су платили цену (потпуна предаја Христу и Његовој вољи); они живе живот у свој његовој пунини; и они могу да се суоче са самима собом, својим пријатељем и својим Створитељем без жаљења! Да ли си ти платио цену? Да ли си вољан? Ако је тако, онда никада више нећеш бити гладан за смислом или сврхом живота.Врати се на Српску страну

Шта је смисао живота?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries