settings icon
share icon
Питање

Шта треба учинити ако се муж и жена не слажу око десетка / колико да дају?

srpski
Одговор


Када се муж и жена не слажу око „десетка“ или око тога колико да дају локалној цркви и другим службама, може доц́и до свађе. Прво, важно је разумети да према Новом завету, хришц́ани нису у обавези да дају десетак, или 10% свог прихода. Бог је увео десетак Израелу у складу са старозаветном економијом. Десетак се давао чак и пре него што је дат закон (1. Мојсијева 14:20), а 3. Мојсијева 27:30 каже да су људи морали давати десетак од онога што роди на земљи, од семена или плодова дрвец́а, јер све то припада Господу. У 5. Мојсијевој 14:22, Мојсије се обраћа људима којима је Бог рекао: „Старај се да сваке године одвојиш десетак од рода поља својих.“ Израелски народ је требало да донесе од свега што му је родило и врати га Господу. Десетак је издржавао скинију, а касније и храм као и свештенство.

Данас су наш десетак и давање израз љубави према Богу које ми дајемо због захвалности за све благослове које примамо као Негова деца. Ми не живимо под законом Строг завета већ смо у благодати новог доба. Наш десетак и приноси су начин да подржимо Божје дело у нашим локалним црквама, као и мисионарска дела.

Када дајемо Господу, треба да дајемо радосног срца. "А ово упамтите: ко шкрто сеје, шктро ће и жњети, а ко издашно сеје, издашно ће и жњети. Нека свако даје како је одлучио у свом срцу – не са жалошћу или на силу, јер Бог воли радосног даваоца" (2. Коринц́анима 9:6-7). Давање из принуде или давање да бисмо надокнадили нешто што недостаје нец́е нам духовно користити, нити ц́е донети благослов укуц́анима.

По Божијем поретку, муж и жена су једно (Марко 10:8). У идеалном случају, муж и жена би требало да разговарају о свом давању и да се договоре о одговарајуц́ем износу и о одговарајуц́им местима за давање на основу библијских принципа. Ако постоји неслагање око давања, жена не може да узурпира ауторитет свога мужа и да даје уместо њега или да покуша да га спречи у давању. Чинец́и то, жена преузима поглаварски ауторитет (Ефесцима 5:22-33) на себе, а то је изван Божјег поретка. Жене треба да живе у послушности Божјој заповести и да се покоравају мужу, као што се покоравају Њему (Ефесцима 5:22). Исто тако, мужеви треба да се потчине Богу и да несебично воле своје жене (Ефесцима 5:22-33). Муж треба у молитви да узме у обзир предлог своје жене, али да донесе решење у складу са Господњим вођством. Ако било који од супружника неверује, исти принципи и даље важе. Муж, као глава породице, сноси коначну одговорност за одлуке о давању.

Потчињавање Божијем поретку донец́е благослов и милост за да стојимо у вери. Бог има начин да обави све што треба, а ми можемо да имамо мир и поуздање да не треба да исправљамо оно што сматрамо погрешним. У 1. Самуиловој налазимо ово вечно начело: „Али Самуило одврати: ’Зар су Господу паљенице и клане жртве миле колко и послушност? Послушати је боље него жртвовати, а покорити се боље од лоја овнујског.“ (1. Самуилова 15:22).

English



Врати се на Српску страну

Шта треба учинити ако се муж и жена не слажу око десетка / колико да дају?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries