settings icon
share icon
Питање

Како се решава сукоб у браку?

srpski
Одговор


Због пале природе човека, сукоб у браку је животна чињеница, чак и за Христове вернике. Љубавна комуникација никоме не долази природно или лако. За неверујуће, лек за сукобе је тежак јер без Христа људи немају способност несебичне љубави (Ефесцима 4:22-32). Хришц́ани, међутим, имају Библију за упутства у односима. Примена библијских принципа на односе омогуц́иц́е нам да најефикасније решавамо брачне сукобе.

Први и најважнији принцип решавања сукоба у односима, посебно у браку, јесте да волимо једни друге као што је Христос волео нас (Јован 13:34) и дао Себе за нас. Ефесцима 5:21—6:4 описује односе унутар породице: треба да се потчинимо једни другима у љубави и да потребе других стављамо испред својих. Ово је посебно тачно у браку где муж треба да воли своју жену као што је Христос волео цркву и да брине о њој као што се брине о свом телу. Заузврат, жена треба да се покори свом мужу и да га поштује (Ефесцимима 5:22–33).

Чини се да је ово прилично једноставно упутство, осим природне тежње људи да буду реактивни у односима, а не проактивни. Жене су обично жељне да се потчине мужевима који их воле као што је Христос волео цркву, а мужеви су обично више него вољни да воле жене које их поштују и које им се потчињавају. Е, у томе лежи проблем. Сваки чека да други направи први корак. Али Божје заповести за мужеве и жене нису условне. Покорност није условљена љубављу, а љубав није условљена поштовањем. Предузимањем првог корака послушности, без обзира на поступке другог, доноси дугорочан резултат у смањивању сукоба и успостављања нових образаца понашања.

Имајуц́и то на уму, када дође до сукоба у браку, први корак је самоиспитивање (2. Коринц́анима 13:5). Након што смо изнели пред Господа то што нас брине, и пошто смо били искрени према себи у вези са сопственим неуспесима или себичним жељама, онда можемо да приступимо другима и да им кажемо шта нас брине. Штавише, Бог је створио вернике да на миран начин задовољавају потребе једни других (Колошанима 3:15). Свима нам је потребна милост за сопствене грешке и морамо имати милост према другима када комуницирамо своје потребе и забринутост(Колошанима 4:6).

Саопштавање истине у љубави је кључ да би били чути, јер само онда када другима комуницирамо колико они вреде у нашим очима, они ц́е моц́и да прихвате тешку истину (Ефешанима 4:15). Људи који се осец́ају нападнутим и критикованим само ц́е постати дефанзивни и у том тренутку комуникација ће се неизбежно прекинути. Насупрот томе, људи који осец́ају да нам је стало до њих и да им желимо добро, веровац́е да комуницирамо са њима у љубави и бризи за њихово добро. Дакле, говорити истину у љубави је апсолутно неопходно за решавање сукоба. Ово је посебно истина у браку, где стални блиски контакт са супружником који нас је разочарао, често извлачи оно најгоре из нас. Повређена осец́ања производе грубе речи, које заузврат, производе више повређених осец́ања. Вежбање дисциплине пажљивог размишљања и молитве пре него што проговоримо може прекинути овај зачарани круг. Побожна комуникација може се једноставно изразити тако што ц́емо се сетити да се према другима понашамо онако како желимо да се други опходе према нама ( Лука 6:31 ). Бог је рекао да су благословени миротворци, а то је за хришћане увек циљ(Матеј 5:9).

Постоје многи аспекти односа, сукоба и комуникације, а Библија је пуна мудрости за побожан живот. Ево конкретних библијских заповести о томе како треба да се понашамо једни према другима:

Да бисмо решили брачни сукоб, морамо:
Бити у миру једни са другима - Марко 9:50
Волети једни друге – Јован 13:34; Римљанима 12:10; 1 Петрова 4:8; 1. Јованова 3:11, 23; 4:7, 11, 12
Изграђивати једни друге – Римљанима 14:19; Ефесцима 4:12; 1. Солуњанима 5:11
Да будемо истог мишљења једни према другима - Римљанима 12:16
Да дајемо предност једни другима - Римљанима 12:10
Да поздрављамо једни друге - Римљанима 16:16
Да сматрамо друге бољим од себе - Филипљанима 2:3
Да служимо једни другима - Галатима 5:13
Примати једни друге - Римљанима 15:7
Бити одани једни другима - Римљанима 12:10
Да се редујемо или плачемо једни са другима - Римљанима 12:15
Да опомињемо једни друге - Римљанима 15:14; Колошанима 3:16
Да се бринемо једни за друге - 1. Коринц́анима 12:25
Да покажите толеранцију једни према другима - Римљанима 15:1-5; Ефесцима 4:2; Колошанима 3:13
Да будете љубазни и праштајуц́и једни према другима – Ефешанима 4:32; Колошанима 3:13
Да се покорите се једни другима - Римљанима 12:10; Ефесцима 5:21; 1. Петрова 5:5
Да тешите једни друге - 1. Солуњанима 4:18
Да храбрите једни друге – 1. Солуњанима 5:11; Јеврејима 3:13
Да будите самилосни једни према другима – 1. Петрова 3:8
Да се молите једни за друге - Јаковљева 5:16
Да признајете своје грешке једни другима - Јаковљева 5:16
Да прихватите једни друге - Римљанима 14:1; 15:7

Да бисмо решили брачни сукоб, не треба да:
Будете горди у односу једнан на други - 1. Коринц́анима 4:6
Судите једни другима - Римљанима 12:16
Лажете једни друге - Колошанима 3:9
Будете пристрасни једни према другима - 1. Тимотеју 5:21
Провоцирате или завидите једни другима - Галатима 5:26
Жудите једни за другом - Римљанима 1:27
Мрзите једни друге - Титу 3:3
Водите једни друге на суд - 1. Коринц́анима 6:1-7
Користите једни друге - Галатима 5:15

EnglishВрати се на Српску страну

Како се решава сукоб у браку?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries