settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о браку?

srpski
Одговор


Божанско успостављање брака је записано у Првој Мојсијевој. "А Адам рече: сада ето кост од мојих кости, и тело од мога тела. Нека јој име буде човечица(жена), јер је узета од човека. Зато ће оставити човек оца свога и матер своју и прилепиће се к жени својој, и биће двоје једно тело" (Прва Мојсијева 2:23-24). Бог је створио човека а онда је створио жену као "кост од његових кости." У том процесу као што је записано, се каже да је Бог узео једно Адамово "ребро" (Прва Мојсијева 2:21-22). Буквална Јеврејска реч означава једну страну од особе.

Тако да, Ева је узета од једне "стране" од Адама, и самим тим она припада његовој страни. "И Адам даде име сваком живинчету, и свакој птици небеској и свакој звери пољској, али се не нађе Адаму друг(помагач) према њему." (Прва Мојсијева 2:20). Речи "помагач и друг" су исте на Јеврејском. Реч је "езер" и потиче од корена речи која значи окружити, заштитити или помоћи, помоћ, помоћник, притећи неком у помоћ. Самим тим означава да помаже, да подржи, или помоћ. Ева је створена да буде уз Адама, као његова "друга половина," да га подржава и да му помаже. Један човек и једна жена када ступе у брак постају "једно тело." Нови завет додаје упозорење које се односи на ово "једно тело." "Тако нису више два него једно тело. Што је дакле Бог саставио, човек нека не раставља" (Матеј 19:6).

Постоји неколико посланица које је написао Апостол Павле, а које се односе на тему Библијског погледа на брак и како наново рођени верници треба да се понашају у оквиру својих брачних односа. Један такав одељак налазимо у Првој Коринћанима поглавље 7 и други у Ефесцима 5:22-33. Када се ова два пасуса проучавају заједно, Библијски принципи до којих се долази обезбеђују вернику оквир за брачне односе који су угодни Богу.

Одељак који се налази у Ефесцима је посебно дубок када се ради о успешном Библијском браку. "Жене да се покоравају својим мужевим као Господу, јер муж је женина глава као што је и Христос глава Цркве, он као Спаситељ свога тела " (Ефесцима 5:22-23). "Мужеви, волите своје жене − као што је и Христос заволео цркву и самог себе предао за њу" (Ефесцима 5:25). "Тако су и мужеви дужни да воле своје жене као своја телеса. Ко воли своју жену− самог себе воли. Јер нико никада није омрзнуо своје тело, него га храни и греје −као и Христос Цркву" (Ефесцима 5:28-29). "Зато ће човек оставити оца и мајку и прионуће уз жену своју, и биће двоје једно тело" (Ефесцима 5:31).

Када муж и жена изаберу да живе на основу ових принципа, ако су наново рођени верници, то онда чини њихов брак Библијским. То није неки однос са стране, већ је то однос који је у складу са коцептом да је Христ глава и човеку и жени заједно. Тако да, Библијски концепт брака представља јединство између две особе и то је слика јединства коју Христ има са својом црквом.Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о браку?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries