settings icon
share icon
Питање

Шта Библиа каже о управљању финансијама?

srpski
Одговор


Библија има много тога да каже о управљању финансијама. У погледу узимања на зајам, види – Приче Соломонове 6:1-5; 20:16; 22:7, 26-27 ("Богат господари над сиромасима, а ко узима у зајам бива слуга оном који даје...Не буди од оних који руку дају, који се јамче за дугове. Ако немаш чим платити, зашто да се однесе постеља испод тебе?"). У погледу мита, види – Приче Соломонове 17:8; 18:16; 21:14; 28:21; 17:23 ("Безбожник прима поклон(мито) из њедара да преврати путеве правди"). У погледу богтства, види – Приче Соломонове 10:15; 11:4; 18:11; 23:5; 28:20 "Човек веран обилује благословима, а ко нагли да се обогати, неће бити без кривице."

У погледу лењих људи и финансија, види – Приче Соломонове 6:6-11 ("Иди к мраву, о лењивче, гледај путеве његове и омудрај. Нема вођу ни управитеља ни господара; И опет приправља лети себи храну, збира у жетву пиће своје. Докле ћеш лењивче, лежати? Када ћеш устати од сна свога? Док мало проспаваш, док мало продремљеш, док мало склопиш руке да прилегнеш. Утом ће доћи сиромаштво твоје као путник и оскудица твоја као ружан човек"). У погледу испразности богатства, види – Књигу проповедника 5:8-6:12 (5:10 кажу: "Ко љуби новац, неће се наситити новца; и ко љуби богатство, неће имати користи од њега. И то је таштина"). Исто, Прва Тимотеју 6:6-11. У погледу давња,види - Лука 6:38; Друга Коринћанима 9:6-15 (стихови 6-7, "А ово знајте: ко шкрто сеје шкрто ће и жњети, а ко у благослову сеје у благослову ће и жњети. Свако нека даје како је у срцу одлучио, не од жалости или од морања; јер Бог воли радосног даваоца ").

У погледу управљања, види - Лука 16:1-13 (стих 11: "Ако, дакле, нисте били верни у неправедном богатству, ко ће вам поверити истинито богатство?"). Исто Јаков 1:17. Ми смо такође одговорни да обезбедимо приходе за нашу породицу. Прва Тимотеју 5:8 каже: "А ко не води бригу о својима, нарочито о домаћима, одрекао се вере и гори је од онога који не верује."

И на крају, да закључимо, шта Библија каже о управљању парама? Одговор се може сажети у једну реч – мудрост. Ми треба да смо мудри са парама. Треба да штедимо паре, али не да их скупљамо да нам буду извор сигурности. Треба да трошимо паре, према потребама, и контолисано. Треба да дајемо назад Богу, радосно и самопожртвовано. Треба да користимо наш новац да бисмо помогли другима, али у разабирању и вођству Духа Светога. Није погрешно да си богат, али је погрешно да волиш паре. Нема ништа лоше у томе да си сиромашан, али је лоше да трошиш паре на тривијалне ствари. Библијска доследна порука по питању управљања парама је да треба да смо мудри.Врати се на Српску страну

Шта Библиа каже о управљању финансијама?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries