settings icon
share icon
Питање

Шта значи да будеш Божији човек?

srpski
Одговор


"Божији човек" је опис човека који у сваком погледу следи Бога, који се са радошц́у покорава Његовим заповестима, који не живи за ствари овог живота, вец́ за ствари вечности, који драговољно служи свом Богу дајуц́и слободно све своје ресурсе , и који са радошц́у прихвата патњу која долази као последица његове вере. Да кажемо, Михеј 6: 8 описује Божјег човека једним лепим стихом:"Показао ти је, човече, шта је добро; и шта Господ иште од тебе осим да чиниш шта је право и да љубиш милост и да ходиш смерно с Богом својим."

Божји човек не обмањује и не вара свог послодавца тако што касни на посао или што не врши свој посао током радног времена; не оговара и не клевец́е; одржава чист ум и срце чувајуц́и очи и уши од прљавштине света. Ако је неожењен, остац́е чист и ожениц́е се само хришц́анком (2. Коринц́анима 6:14). Ако је ожењен, волец́е, поштоваће, и пазиће своју жену и биц́е глава куц́е (Ефесцима 5: 22-24, 33). Он не прихвата вредности овог света, већ у Божијој речи тражи да види шта је мудро и добро. Прихвата оне који су „у неповољном положају" или оне које друштво одбације, оне који су усамљени или очајни; слуша проблеме других људи и не суди.

Највише од свега, Божји човек швата да када нам је Господ заповедио: „ Будите ви дакле савршени, као што је савршен Отац ваш небески"(Матеј 5:48), он је у стању то да постигне само зато што Бог омогуц́ава да „ будемо свети и праведни пред Њим у љубави "(Ефесцима 1,4), у Његовој сили кроз Његовог Духа који пребива у нама. Сами нисмо способни за светост и савршенство, али кроз Христа који нас санжи можемо „све чинити" (Филипљанима 4:13). Човек Божји зна да је његова нова природа, природа Христове праведности која је заменила нашу грешну природу на крсту (2. Коринц́анима 5:17; Филипљанима 3: 9). Зато он понизно хода са својим Богом, јер зна да се мора ослањати само на Њега како би могао да живи у пунини и да истраје до краја.

Управо се у томе састоји једноставна религија: помагање онима који су у невољи и чување себе од загађености овим светом (Јаков 1:27). Можемо имати свест о свим библијским доктринама, можемо знати све теолошке појмове, можда ц́емо моц́и превести Библију са оригиналног грчког и тако даље, али принцип Михеја 6: 8 је принцип који човек Божји мора да следи: да поступа праведно, да љуби милост и да хода понизно са Богом.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да будеш Божији човек?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries