settings icon
share icon
Питање

Шта значи да не треба да волимо свет?

srpski
Одговор


Прва Јованова 2: 15-16 каже: " Немојте волети свет нити оно што је у свету. Ако неко воли свет, у њему нема љубави према Оцу. Наиме, све што је у свету: пожуда тела, пожуда очију и охолост због иметка, не потиче од Оца него од света". Ипак Јован 3:16 започиње: „Јер Бог је тако волео свет ..." Дакле, Бог воли свет, али ми то не бисмо смели? Зашто ова очигледна супротност?

У Библији се појам свет може односити на земљу и физички универзум (Јеврејима 1: 2; Јован 13: 1), али најчешц́е се односи на хуманистички систем који је у супротности са Богом (Матеј 18: 7; Јован 15 : 19; 1.Јованова 4: 5). Кад Библија каже да Бог воли свет, то се односи на људска биц́а која овде живе (1. Јованова 4: 9). И као Његова деца, ми треба да волимо друге људе (Римљанима 13: 8; 1. Јованова 4: 7; 1. Петрова 1:22). Из параболе о милосрдном Самариц́анину јасно је да не можемо бирати кога ц́емо волети (Лука 10: 30-37).

Кад нам се каже да не волимо свет, Библија говори о светском корумпираном систему вредности. Сатана је бог овога света и он има свој систем вредности супротан Божјем (2. Коринц́анима 4: 4). Прва Јованова 2:16 детаљно описује шта Сатанин систем промовише: пожуду тела, пожуду очију и хвалисави понос живота. Сваки грех који се може замислити може се сажети у та три зла; из та три корена извиру завист, прељуба, понос, лаж, себичност и сви остали грехови.

Свет је оно што напуштамо кад дођемо Христу. Исаија 55: 7 каже да долазак Богу укључује напуштање наших путева и мисли. Џон Бањан, у својој књизи Ходочасников пут, приказује положај верника док му се „очи подижу према небу,"држи у руци „најбољу од свих књига" и стоји, као да је „свет бачен иза њега" (стр. 34).

Свет често аплаудира греху. Медији за забаву нас подстичу да завидимо грешницима и да се безумно упоређујемо са „лепим људима" (види Пословице 23:17). Популарност „звезда" је често због њихове способности да у нама подстакну незадовољство сопственим животом. Рекламе се користе нашом природном склоношћу да волимо овај свет, и већина маркетиншких кампања на неки начин подстичу пожуду очију, пожуду тела или понос живота.

Волети свет значи бити посвец́ен светским благу, филозофији и приоритетима. Бог говори својој деци да одреде своје приоритете у складу са Његовим вечним системом вредности. Треба „најпре да тражимо" Божје краљевство и праведност (Матеј 6:33). Нико не може служити двојици господара (Матеј 6:24), а ми не можемо бити истовремено предани и Богу и свету.

Када уђемо у Божју породицу вером у Христа, Бог нам даје способност да изађемо из светског поквареног начина живота (2. Коринц́анима 5:17). Постајемо грађани другог царства (Филипљанима 1:27, 3:20). Наше жеље се окрец́у према небу и почињемо да складиштимо вечно благо (Лука 12:33; 1. Тимотеју 6: 18-19). Шватамо да је оно што је заиста важно вечно, а не привремено и престајемо да волимо свет.

Ако продужимо и даље да волимо свет онако како то чине неверници, то ће осакатити наш духовни раст и учинити нас бесплодним за Божје царство (Матеј 3: 8; Лука 6: 43-45; Јован 15: 1-8). У Јовану 12:25 Исус је ову помисао одвео један корак даље када је рекао: „ Ко год воли свој живот, изгубиће га. А ко мрзи свој живот на овом свету, сачуваће га за вечни живот". Невољење света протеже се и на наш живот. Исус је рекао да ако волимо било шта више од Њега, нисмо га достојни (Матеј 10: 37-38).

Генерално, појам свет у Библији се односи на зли систем који контролише Сатана и који нас удаљава од обожавања Бога. Џон Калвин је рекао: „Људско срце је фабрика идола". Од било чега можемо направити идоле. Свака страсна жеља нашег срца коју Бог није ставио тамо ради Његове славе може постати идол (1. Коринц́анима 10:31). Волети свет је идолопоклонство (1. Коринц́анима 10: 7,14). Дакле, иако нам је наређено да волимо људе овог света, треба да будемо опрезни према свему што се такмичи са Богом за нашу највећу наклоност.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да не треба да волимо свет?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries