settings icon
share icon
Питање

Шта је Христова љубав?

srpski
Одговор


Фраза „Христова љубав“, насупрот „љубав за Христа“ односи се на љубав коју Он има према човечанству. Његова љубав може се укратко описати као Његова вољност да делује у нашем најбољем интересу, посебно у сусретању наше највеће потребе, иако Га је то коштало свега и иако смо били потпуно недостојни те љубави.

Иако је Исус Христос, Бог по својој природи постојао од почетка времена са Богом Оцем (Јован 1:1) и Светим Духом, Он је својевољно напустио свој престо (Јован 1:1-14) да би постао човек, да може да плати казну за наш грех, тако да ми не морамо да је плаћамо целу вечност у ватреном језеру (Откривење 20:11-15). Пошто је безгрешни Спаситељ Исус Христос платио грех човечанства, Бог који је праведан и свет сада може да нам опрости грехе када прихватимо оно што је Исус Христос платио као наше (Римљанима 3:21-26). Тако, Христова љубав показује се у томе што је оставио Свој дом на небу, где је био обожаван и поштован како је заслужио, да би дошао на земљу као човек где ће Га исмевати, издати, тући и распети на крсту да би платио казну за наш грех, уставши поново из мртвих на трећи дан. Он је сматрао да је наша потреба за Спаситељем који ће нас спасити од нашег греха и казне, важнија од Његове удобности и живота (Филипљанима 2:3-8).

Понекад људи могу да дају своје животе добровољно за оне које сматрају вредним тога – пријатеља, рођака, друге „добре” људе – али Христова љубав иде даље од тога. Христова љубав пружа се и према онима који тога уопште нису достојни. Он је добровољно поднео казну оних који су Га мучили, мрзели, побунили се против Њега, који нису марили за Њега, који су најмање заслужили Његову љубав (Римљанима 5:6-8). Он је дао највише што је могао да да за оне који су то најмање заслужили! Суштина Божије љубави је жртва и зове се агапе љубав. То је Боголика љубав, не људска (Матеј 5:43-48).

Ова љубав коју је Он показао према нама на крсту је тек почетак. Када почнемо да верујемо у Њега као нашег Спаситеља, Он нас чини Божијом децом, сунаследницима са Њим! Он долази да борави у нама кроз Свог Светог Духа, обећавајући нам да нас никада неће оставити нити напустити (Јеврејима 13:5-6). Тако, током целог живота имамо неког ко је са нама и ко нас воли. И без обзира на то кроз шта пролазимо, Он је ту, а Његова љубав је стално на располагању (Римљанима 8:35). Али, док Он са правом влада као благонаклони Краљ на небу, треба такође да Му дамо позицију у нашим животима коју заслужује, а не само као неког пратиоца. Једино тако ћемо искусити живот који нам је наменио и у пунини Његове љубави (Јован 10:10б).

Врати се на Српску страну

Шта је Христова љубав?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries