settings icon
share icon
Питање

Да ли хришћанин може да изгуби спасење?

srpski
Одговор


Пре одговора на ово питање треба дефинисати појам „хришћанин“. Хришћанин није особа која је изговорила молитву, дошла до олтара или која потиче из хришћанске породице. Иако све ове ствари могу да буду део хришћанског искуства, оне не чине хришћанина. Хришћанин је особа која је по вери примила и у потпуности се поуздала у Христа као јединог Спаситеља (Јован 3:16; Дела 16:31; Ефесцима 2:8-9).

Како онда, имајући ову дефиницију на уму, хришћанин може да изгуби спасење? Можда је најбољи начин да се одговори на ово кључно питање да се преиспита шта Библија говори о спасењу и проучи шта би губитак спасења укључивао. Ево неколико примера:

Хришћанин је ново створење. „Према томе, ако је ко у Христу - ново је створење; старо је прошло, види, постало је ново.” (2. Коринћанима 5:17). Овај стих говори о особи која је постала сасвим ново биће због тога што је „у Христу“. Да би хришћанин изгубио спасење ново створење би морало да нестане и врати се на старо.

Хришћанин је откупљен. „Знајући да од свог сујетног начина живота, који вам је од ваших отаца предан, нисте искупљени пропадљивим стварима, сребром или златом, него драгоценом крвљу Христа као невиног и чистог јагњета” (1. Петрова 1:18-19). Реч „откупљење“ се односи на куповину, цену којом је плаћена. Да би хришћанин изгубио спасење сам Бог би морао да повуче своју куповину коју је платио драгоценом Христовом крвљу.

Хришћанин је оправдан. „Пошто смо, дакле, оправдани вером, имамо мир с Богом посредством Господа нашега Исуса Христа”. „Оправдати“ значи прогласити праведним. Сви они који су примили Исуса Христа као Спаситеља проглашени су праведнима од стране Бога. Да би хришћанин изгубио спасење Бог би морао да преиначи своју Реч и порекне оно што је објавио.

Хришћанину је обећан вечни живот. „Јер је Бог тако заволео свет да је дао свог јединорођеног сина да сваки који верује у њега не погине него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Вечни живот је обећање вечног живота са Богом на небу. Бог обећава: „Веруј и имаћеш вечни живот“ Ако би верник изгубио спасење, ио би му узет вечни живот. Ако је хришћанину обећан вечни живот, како онда Бог може да прекрши обећање одузимајући вечни живот?

Хришћанину се гарантује слава. „Које је пак предодредио, те је и позвао; а које је позвао, те је и оправдао, а које је оправдао, те је и прославио”. (Римљанима 8:30). Као што смо видели у Римљанима 5:1, оправдање је објављено у тренутку кад особа поверује. Према Римљанима 8:30, слава је обезбеђена за све оне који је Бог оправдао. Слава се односи на то да ће хришћанин примити савршено васкрснуто тело на небу. Ако хришћанин може да изгуби спасење онда стих Римљанима 8:30 греши јер Бог не би могао да гарантује славу за све оне које је предодредио, позвао и оправдао.

Постоје многе још илустрације спасења. Чак и ових неколико јасно говори да хришћанин не може да изгуби спасење. Већина, ако не и све од онога што Библија говори да нам се дешава када примимо Исуса Христа као Спаситеља може да се обезвреди ако спасење може да се изгуби. Спасење се не може поништити. Хришћанин не може да врати уназад наново рођење. Откупљење не може да буде поништено. Вечни живот не може да се изгуби ако је већ вечан. Ако хришћани може да изгуби спасење Бог онда мора да преиначи своју Реч и свој ум – а то су две ствари које по Библији Он никада не чини.

Најчешће замерке веровању да хришћанин не може да изгуби спасење су: 1) Шта је са оним хришћанима који непрекидно живе неморалним животом? 2) Шта је са оним хришћанима који су једном хришћани али касније одбију веру и порекну Христа? Проблем са те две замерке је израз „који су хришћани“. Библија тврди да прави хришћанин неће непрекидно живети неморалним животом (1. Јованова 3:6). Библија тврди да свако ко напусти веру показује да никада није заиста био хришћанин (1. Јованова 2:19). Зато ни једна од ове две замерке не стоји. Хришћани не живе непрекидно неморално нити одбију веру и порекну Христа. Такви поступци показују да никада нису ни били откупљени.

Не, хришћанин не може да изгуби спасење. Ништа не може хришћанина да одвоји од Божије љубави (Римљанима 8:38-39). Ништа не може да уклони хришћанина из Божије руке (Јован 10:28-29). Бог је вољан и у стању да гарантује и одржи спасење које нам је дао. Јудина 24-25: „А ономе који може да вас сачува од спотицања и да вас постави непорочне у клицању пред своју славу, једином Богу спаситељу нашем посредством Исуса Христа Господа нашега, слава, величанство, сила и власт пре сваког времена и сад и у све векове. Амин.“Врати се на Српску страну

Да ли хришћанин може да изгуби спасење?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries