settings icon
share icon
Питање

Да ли постоји библијски списак грехова?

srpski
Одговор


Често мислимо да ће нам живот бити једноставнији ако имамо списак који треба следити. Имамо списак за шопинг, списак обавеза, итд. Сигурно да Бог жели да успешно живимо за Њега, и да у Светом писму постоји списак грехова које треба избегавати. Када погледамо Свето писмо, видимо заиста спискове греха, али увиђамо и да изгледа као да ти спискови немају краја.

Од самог почетка, Бог је рекао човеку шта је исправно а шта не. У врту, Бог је рекао Адаму: „ И запрети Господ Бог човеку говорећи: Једи слободно са сваког дрвета у врту; Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш" (Постанак 2:16-17). Када су деца Израела изашла из Египта Бог је са њима успоставио Свој Закон на Синајској гори. Десет заповести (Излазак 20:1-17) није био цео закон, већ сума онога што је Бог морао да има каже. Цела књига Левитска и Поновљени закон посвећене су откривању Божијег закона Израелцима. Јеврејски рабини кажу да постоји 613 закона у Тори (Мојсијеве књиге). Од њих, 365 су у категорији „немој...".

Који су неки од примера ових грехова? Из Десет заповести видимо лажно клањање, идолопоклонство, злоупотребу Божијег имена, кршење Шабата, непоштовање према родитељима, убиство, прељубу, крађу, лагање/клевету, и завист. У проповеди на Гори (Матеј 5-7), Исус је узео неке од ових истих грехова и подигао их на виши ниво. По питању убиства. Исус је рекао: „А ја вам кажем да ће сваки који се гневи на брата свога бити крив суду… Ако ко каже »будало«, заслужиће пакао огњени" (Матеј 5:22). По питању прељубе, Исус је рекао: „...сваки који гледа жену с тим да је пожели, већ је учинио прељубу с њом у срцу своме" (Матеј 5:28). У Галатима 5:19-21, стоји: „А плотска дела су позната, то су: блуд, нечистота, распојасаност, идолопоклонство, чарање, непријатељства, свађа, пакост, срдња, сплетке, раздори, странке, зависти, пијанке, пировања, и овима слична, за која вам унапред говорим, као што раније рекох, да они који тако шта чине неће наследити царства Божијег". Само ових неколико спискова може да да људима нешто на чему ће радити цео живот. Уз разне спискове који се налазе у Светом писму, 1. Јованова 5:17 каже: „Свака неправда је грех". Не само да нам Свето писмо говори шта да не радимо, већ у Јаковљевој 4:17 видимо: „Ко, дакле, зна да чини добро, а не чини, грех му је".

Када покушамо да саставимо списак греха нађемо се затрпани испод кривице својих греха јер откривамо да смо згрешили много више него што смо били свесни. Свето писмо нам говори: „Јер који чине дела закона — под клетвом су; написано је, наиме: »Нека је проклет свако ко не остане у свему што је написано у књизи закона — да то чини«" (Галатима 3:10). Иако ово може да звучи поражавајуће, то је у суштини набоља могућа вест. Пошто никада не можемо у потпуности да се држимо Божијег Закона, мора да постоји други одговор, и проналазимо га неколико стихова даље: „Христос нас је искупио од клетве закона тиме што је он постао клетва за нас, јер је написано: »Нека је проклет свако ко виси на дрвету«, да Авраамов благослов дође на многобошце у Христу Исусу, да ми посредством вере примимо обећаног Духа." (Галатима 3:13-14). Божији Закон, или списак грехова које налазимо у Светом писму служе као „… педагог за Христа, да ми будемо на основу вере оправдани." (Галатиима 3:24).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли постоји библијски списак грехова?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries