settings icon
share icon
Питање

Да ли постоји живот после смрти?

srpski
Одговор


Да ли постоји живот после смрти? Библија нам каже: „Човек рођен од жене кратка је века и пун немира. Као цвет ниче и отсеца се, и бежи као сен, и не остаје....Кад умре човек, хоће ли оживети“ (Јов 14,1-2. 14)?

Као и Јов, скоро сви ми смо се питали исто питање. Шта се тачно деси са нама пошто умремо? Да ли једноставно престанемо да постојимо? Да ли су живот кружна врата за одлазак и повратак на земљу са циљем досезања личне величине? Да ли сви одлазе на исто или различито место? Да ли заиста постоји рај и пакао, или је то само стање ума?

Библија нас учи да не само да постоји живот после смрти, него да је вечни живот толико величанствен да „Што око не виде, и ухо не чу, и у људско срце не дође, што уготови Бог онима који га љубе“ (1. Коринћанима 2,9). Исус Христос, Бог у телу, је дошао на земљу да нам да овај дар вечног живота. „Али Он би рањен за наше преступе, избијен за наша безакоња; кар беше на њему нашега мира ради, и раном Његовом ми се исцелисмо.“ (Исаија 53,5).

Исус је преузео казну коју је свако од нас требало да плати и жртвовао и свој живот. Три дана касније, доказао је своју победу над смрћу тако што је устао из гроба, у Духу и у телу. Остао је на земљи четрдесет дана пре него што је био узнет у свој вечни дом на небу, што су посведочиле хиљаде људи. Римљанима 4,25 за Исуса каже да „...је предан за наше грехе и подигнут ради нашег опроштења.“

Васкрсење Христово је догађај потврђен многим доказима. Апостол Павле позива људе да испитају очевидце о веродостојности овог догађаја, и нико није могао да побије ту истину. Васкрсење је камен темељац хришћанске вере; будући да је Христ био васкрснут из мртвих, и ми можемо веровати да ћемо и ми бити васкрснути.

Павле упозорава неке од раних хришћана који нису веровали у ово: „Али ако се проповеда да је Христос васкрснут из мртвих, како неки међу вама говоре да нема васкрсења из мртвих? Ако пак нема васкрсења из мртвих, онда ни Христос није васкрснут“ (1. Коринћанима 15,12-13).

Христ је био само први у великој жетви оних који ће бити поново васкрснути у живот. Физичка смрт је дошла кроз једног човека, Адама, од кога сви потичемо. Али свима који су вером у Исуса Христа дошли до усиновљења у Божију породицу, биће дат нови живот (1. Коринћанима 15,20-22). Исто као што је Бог подигао Исусово тело, тако ће и наша тела бити васкрснута по Исусовом повратку (1. Коринћанима 6,14).

Иако ћемо на крају сви бити васкрснути, неће сви ићи заједно у небо. Свака особа за себе у овом животу треба да одлучи где ће провести вечност. Библија каже да нам је свима одређено да умремо само једном, и да после тога долази суд (Јеврејима 9,27). Они који су оправдани ће ићи у небо, док ће неверници бити послати у вечну казну, или пакао (Матеј 25,46).

Пакао, као и небо, није само израз постојања, већ буквално, врло стварно место. То је место где ће неправедни искусити бесконачан, вечни Божији гнев. Биће изложени емоционалном, менталном и фижичком мучењу, и при том ће свесно патити од срама у жаљењу и презиру.

Пакао је описан као бездан (Лука 8,31, Откривење 9,1), и као огњено и сумпорно језеро, где ће они који су тамо бити мучени дању и ноћу у све векове (Откривење 20,10). У паклу ће бити плач и шкргут зуба, што указјуе на интензивно жаљење и љутњу (Матеј 13,42). То је место „где црв њихов не умире и огањ се не гаси“ (Марко 9,48). Богу није мила смрт безбожника, већ Он заправо жели да се безбожници врате са свог пута, како би живели (Језекиљ 33,11). Али Он нас неће натерати да се покоримо. Ако изаберемо да га одбацимо, Он нема избора осим да нам да оно што желимо – живот одвојен од Њега.

Живот на земљи је тест – припрема за оно што ће тек да дође. За вернике, то је вечни живот у непосредној Божијој присутности. Како се онда оправдавамо и како можемо да примимо тај вечни живот? Постоји само један начин – вером у Божијег Сина, Исуса Христа. Исус је рекао: „Ја сам васкрсење и живот; ко верује у мене – живеће – ако и умре. И сваки, који живи и верује у мене, неће умрети довека…“ (Јован 11,25-26).

Бесплатан дар вечног живота је доступан свима, али тражи од нас да се одрекнемо неких светских задовољстава и жртвујемо себе Богу. „Ко верује у Сина има вечни живот; а ко је непослушан Сину неће видети живота, него гнев Божији остаје на њему“ (Јован 3,36). Нећемо имати прилике да се покајемо за своје грехе након што умремо, зато што кад једном видимо Бога лицем у лице, нећемо имати избор осим да му верујемо. Он жели да му дођемо кроз веру и у љубави, сада. Ако прихватимо смрт Исуса Христа као плату за нашу грешну побуну против Бога, гарантује нам се не само смисаон живот на земљи, већ и вечни живот у присутности Божијој.

Ако желиш да прихватиш Исуса Христа као свог Спаситеља, ево једноставне молитве. Упамти, изговарање ове или било које друге молитве те неће спасити. Само вера у Христа те може спасити од греха. Ова молитва је једноставно само начин да покажеш Богу своју веру у Њега и да му се захвалиш што ти је омогућио спасење. „Боже, знам да сам згрешио против тебе и да заслужујем да будем кажњен. Али Исус Христ је преузео казну коју ја заслужујем, те ми вером у Њега може бити опроштено. Ја се окрећем од својих греха и поуздам се у Тебе за своје спасење. Хвала ти за Твоју предивну благодат и опроштење – дар вечног живота! Амин!“

Да ли си поверовао у Исуса Христа због оног што си овде прочитао? Ако јеси, молим те кликни на “Поверовао сам у Исуса Христа данас” икону доле.Врати се на Српску страну

Да ли постоји живот после смрти?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries