settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о легализму?

srpski
Одговор


Реч „легализам“ се неналази у Библији. То је израз који хришћани користе да би описали доктринарну позицију наглашавајући систем закона и правила за постизање спасења и духовног раста. Легалисти верују у захтеве и стрикно дословно држање правила и закона. Доктринарно, то је позиција која је суштински супротна благодати. Они који се држе легалистичких шватања често не успевају да виде прави смисао закона, поготову смисла који има у Мојсијевом старозаветном закону, који је учитељ или „тутор“ који нас доводи Христу (Галатима 3:24).

Чак и прави верници могу да буду легалисти. Дата нам је поука да будемо благодатни једни према другима: „Прихватајте слабога у вери, да се не би колебао у својим мислима.“ (Римљанима 14:1).

Нажалост, има оних који имају тако снажне емоције о несуштинским деловима доктрине да одбацују неке људе, па чак ни не дозвољавају да други имају другачије виђење. И то је легализам. Многи данашњи легалистички верници греше захтевајући од других да се држе њихових небиблијских тумачења, па чак и традиције. На пример, има и оних који сматрају да би неко био духован да је неопходно да једноставно избегава дуван, алкохолна пића, играње, филмове, итд. Суштина је у томе да и ако човек избегава ове ствари и даље нема гаранцију да ће бити духован.

Апостол Павле нас упозорава на легализам у Колошанима 2:20-23: „Ако сте се смрћу са Христом ослободили светских стихија, зашто дозвољавате да вам се одређују прописи - као да живите у овом свету: не дохвати, нити окуси, нити дотичи, што све употребом пропада - шодно људским заповестима и наукама; све ово изгледа мудрост која се састоји у самовољној побожности и понизности, и непоштедној строгости према телу, а не у нечем часном, већ само ради задовољења плоти.“ Легалисти могу да изгледају праведни и духовни, али легаизам никада не успева да досегне Божије циљеве јер се ради о одређеном понашању а не духовној промени.

Да не бисмо пали у замку легализма можемо да се држимо речи апостола Јована: „Јер закон је дан преко Мојсија, а благодат и истина дође кроз Исуса Христа.“ (Јован 1:17) и да не заборавимо да будемо благодатни, посебно према браћи и сестрама у Христу. „Ко си ти што судиш туђем слузи? Он стоји или пада своме господару; биће ипак постављен, јер Господ може да га постави.” (Римљанима 14:4). „А што ти осуђујеш свога брата? или што ти ниподаштаваш свога брата? Знај да ћемо сви изићи пред суд Божији.” (Римљанима 14:10).

Овде је потребно упутити реч упозорења. Иако треба да будемо благодатни према другима и да толеришемо неслагања око одређених питања, не можемо да прихватимо јерес. Поучени смо да се боримо за веру која је једном била поверена светима (Јудима 3). Ако не заборављамо ова упутства и применимо их у љубави и милости, бићемо очувани и од легализма и јереси. „Драги моји, не верујте сваком духу, него проверавајте духове - јесу ли од Бога, јер су многи лажни пророци изишли у свет“ (1. Јованова 4:1).Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о легализму?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries