settings icon
share icon
Питање

Како довести у равнотежу принцип „напусти и приони" са поштовањем родитеља?

srpski
Одговор


И хришћански родитељи и њихова деца која су у браку имају потешкоћа да балансирају између принципа „напусти и приони" и поштовања родитеља. Неки библијски стихови који се на ово односе су:

„Зато ће човек оставити оца и мајку и прионуће уз жену своју и биће њих двоје једно тело "(Постање 2:24).

„Децо, слушајте своје родитеље у Господу, јер је то право" (Ефесцима 6:1).

„Поштоваћеш оца свога и мајку своју да ти се продуже дани на земљи коју ти даде Господ, Бог твој" (Излазак 20:12).

Постоје три аспекта изјаве из Постања 2:24. 1. Напустити – Ово указује да у породици постоје два типа односа. Однос родитељ –дете је привремен и доћи ће до „напуштања". Однос муж-жена је сталан -„ Што је дакле Бог саставио, човек нека не раставља" (Матеј 19:6). Проблем у породичном животу настаје када се ове две улоге замене и када се на однос родитељ — дете гледа као на примаран. Када дете одрасте и ступи у брак, а овај однос родитељ –дете остане примаран, ново основана заједница је под претњом.

2. Приањати – јеврејска реч која се преводи са „прионути" односи се на 1) упорно пратити некога,2) бити залепљен или заглављен за нешто/неког. Стога, муж треба да настави да упорно прати своју жену и после склапања брака (удварање не треба да престане са заветима датим на венчању) и треба да буде „залепљен за њу као лепак". Ово приањање указује на такву блискост, да не треба да буде ближег односа од оног између двоје супружника, чак ни са бившим пријатељем или родитељем.

3. И постаће једно тело- За брак је потребно двоје и он чини једну нову целину. Треба да постоји такво дељење и јединство у сваком погледу (физичком, емотивном, интелектуалном, финансијском, друштвеном) да се резултат тог јединства може описати као „једно тело". Када се већа емотивна подршка добија из односа родитељ – дете него из односа муж-жена, јединство брака је угрожено, а ишод је небиблијска неравнотежа.

Поред ова три аспекта из Постања 2:24, постоје и библијска упозорења о поштовању родитеља. Ово укључује да се опходимо према њима са поштовањем (Изреке 30:11,17), да их слушамо када су њихове заповести у складу са Божијим законима („у Господу" Ефесцима 6:1) и да се бринемо о њима када остаре (Марко 7:10-12; 1. Тимотеју 5:4-8).

Када мешање једног родитеља спречава„напуштање", јер даје првенство односу родитељ- дете (захтевање послушности, зависности или емотивног јединства над жељама за женом, јединством и заједницу са њом), треба га са поштовањем одбацити и поштовати жеље супруге. Међутим, када истинске потребе родитеља који стари (било физичке или емотивне природе и претпостављајући да се емотивна „потреба" не ставља на место принципа „напуштања"), те потребе треба испунити, чак и ако један супружник не „воли" родитеља свог супружника. Библијска љубав према остарелом родитељу ствар је одабира да се учини један чин љубави, чак и када се то радије не би радило.

Равнотежа између библијских налога „напуштања" и „приањања" слична је равнотежи између заповесети да слушамо власти (Римљанима 13) и апостолских кршења тог принципа када власт захтева да се понашају супротно Божијим налозима. У Делима 4:5-20, апостоли одбацују захтев јеврејских власти да престану да проповедају еванђеље у корист Божије заповести, али апостоли су то учинили у духу поштовања. На сличан начин, Исус каже да поштујемо своје родитеље, али да је однос родитељ-дете други по важности у односу на онај са Христом (Лука 14:26). Када родитељи прекрше принципе дате у Постању 2:24, родитељима треба отказати послушност у духу поштовања. Међутим, не треба испоштовати жеље супружника, уколко он/она није вољан да пружи своју енергију,време, финансије који су потребни да би се испуниле жеље остарелог родитеља, имајући на уму да треба разликовати истинске физичке и емотивне потребе од захтева тирански настројеног родитеља.

EnglishВрати се на Српску страну

Како довести у равнотежу принцип „напусти и приони" са поштовањем родитеља?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries