settings icon
share icon
Питање

Који је библијски начин да се дете доведе Христу?

srpski
Одговор


Постоје три основна елемента укључена у увођење детета у спасоносни однос са Христом: молитва, пример и упутство пригодно за старосну доб. МИ водимо дете Христу примењући сва три елемента почев од времена пре дететовог рођења.

Не може се довољно нагласити важност молитве у евангелизацији деце. Од момента зачећа, родитељи треба да траже Божију мудрост за себе и благодат за своје нерођено дете. Бог је обећао да ће сваком просто дати мудрост који тражи (Јаковљева 1:5), а Његова мудрост у свим аспектима родитељства је од суштинске важности, али нигде тако битна као у духовним стварима. Ефесцима 2:8-9 нам каже да је спасење по благодати кроз дар вере, тако да наше молитве за спасење наше деце треба да буду усредсређене на то да тражимо дар вере за њих. Треба да се молимо да Свети Дух привуче нашу децу Богу од најранијих дана и да их одржи кроз живот вере и службе Богу до дана када ће бити сигурни на небу за целу вечност (Ефесцима 1:13-14). Треба да се молимо да нас Бог привуче себи и да то постане реалност у нашим животима, тако да можемо будемо добри узори својој деци.

Наш пример као Божије деце пружа најбољи визуелни модел за однос са Христом који желимо да наша деца имају. Када нас наша деца виде на коленима сваки дан, они шватају да је молитва редовни део живота. Када нас виде да стално користимо Библију, да је проучавамо, хранимо се и размишљамо о Божијој Речи, они увиђају важност Библије и без наших изговорених речи. Када виде да, не само да познајемо Божију Реч, већ се трудимо да је живимо на практичне начине сваки дан, они шватају силу Речи у животу који се проводи у светлости Речи. Супротно томе, ако дете види маму или тату да имају недељну „маску" која се драстично разликује од особе које виђају сваки дан, убрзо ће увидети лицемерје. Многа деца су одбила цркву и Христа због лицемерерних узора. Ово не значи да Бог не може да одбаци наше грешке и пропусте, али треба да будемо спремни да их признамо Богу, признамо наше пропусте својој деци и уложимо напоре да живимо по нашим веровањима.

Даље, давање упутстава примерено старосној доби која се тичу духовних ствари је од суштинске важности да се дете доведе Христу. Постоје бројне дечије књиге и материјали као што су дечије Библије, дечије библијске приче и музика за све узрасте за читање, певање и учење напамет. Битан део духовног тренинга је да се сваки аспект дететовог живота веже за духовну истину. Сваки пут када дете види цвет, сутон или птицу, постоје бројне могућности да родитељи то повежу са лепотом и чудесима Божије стваралачке моћи (Псалам 19:1-6). Кадагод се наша деца осећају безбедним и сигурнима у нашој љубави, имамо прилику да им укажемо колико је већа љубав Њиховог небеског Оца. Када их други повреде, можемо да им објаснимо реалност греха и једини лек за то – Господа Исуса Христа и Његову жртву на крсту за нас.

На крају, понекад се непримерена важност придаје томе да дете „изговори молитву" или да јавно покаже доказ да је донело одлуку да верује Христу као Спаситељу. Иако ови тренуци могу да буду од велике вредности јер могу да се урежу детету као детаљ када и како је дошло Христу, спасење је дело Духа у срцу. Право спасење има за ишод живот прогресивног учеништва и то мора, такође, да се комуницира.

EnglishВрати се на Српску страну

Који је библијски начин да се дете доведе Христу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries