settings icon
share icon
Питање

Који су закони термодинамике и како они пружају доказе за креационизам?

srpski
Одговор


Закони термодинамике се баве топлотом, механичком енергијом и конверзијом између њих. Сви физички, биолошки и хемијски процеси познати човеку подлежу овим законима. Наука често говори о четири закона термодинамике, али само два имају смислену везу са хришц́анском вером.

Први закон термодинамике, такође познат као очување енергије, каже: „Ништа сада не настаје нити нестаје; материја и енергија се могу претворити једна у другу, али нема нето повец́ања у комбинованом укупном износу онога што постоји.” Другим речима, чак и ако се материја претвори у енергију и обрнуто, никада нец́е доц́и до повец́ања или смањења укупне количине.

Дакле, питање је, ако материја и енергија нису ни створени ни уништени, одакле су онда сва материја и енергија у универзуму? Или (а) универзум је на неки начин настао без Бога, иако је наука доказала да је немогуц́е да нешто настане ни из чега, (б) све је увек постојало у универзуму, још једна идеја за коју је наука такође доказала да је немогуц́а, или (ц) Бог га је створио. Најразумније и највероватније објашњење је да је Бог створио универзум и све у њему.

Други закон термодинамике каже да се ентропија затвореног система не може смањити: ​​„Сваки систем, препуштен сам себи, увек тежи да се крец́е од реда ка нереду, његова енергија тежи да се трансформише у ниже нивое расположивости (за рад) , који на крају постаје потпуно насумичан и недоступан за рад.” Аутор и научник Исак Асимов је објаснио: „Универзум је стално све неуређенији! . . . Све што треба да урадимо је да ништа не радимо, и све ће пропасти, срушити се, покварити се, истрошити се само од себе – и то је оно што је о чему се ради у другом закону.” Другим речима, временом све тежи ка нереду, насумичности и неорганизованости.

Натуралистичка еволуција захтева да сваки физички систем, од атомског нивоа навише, буде резултат спонтаног и све сложенијег и добро уређеног процеса склапања. Дарвин је сугерисао да су живи организми, на пример, настали дугим низом бескрајно сложених, али насумичних, еволуционих процеса.

Да је Земља потпуно затворен систем, таква прогресија би била потпуно кршење другог закона термодинамике. Важно је напоменути, међутим, да наша планета није „затворена“ у термодинамичком смислу, углавном због тога што прима енергију од сунца. Тамо где се концепти као што је натуралистичка еволуција сукобљавају са другим законом термодинамике, је на генерално много вишем нивоу.

Тренд је, према овим физичким законима, да се ентропија повец́ава, па стога природни процеси морају да се распадају, а не да се граде (или да еволуирају у нешто компликованије).

Једноставно посматрање емпиријски потврђује истинитост другог закона термодинамике. Боја на куц́и пуца и се љушти. Прашина се накупља. Сама куц́а пропада ако се не предузму превентивни кораци. Жива биц́а која умиру труну и распадају се. Резултате другог закона термодинамике можемо видети пред нашим очима сваког дана.

Природна еволуција, међутим, захтева више од једноставне промене ентропије. Такав процес није исто што и замрзавање воде или формирање кристала соли или прашина која се скупља у соларном систему. Да би еволуирала из неживота, материја на Земљи би морала стално, доследно и директно да се крец́е против силе ентропије. Ово се може десити на релативно једноставне начине и за релативно једноставне процесе у отвореном систему као што је Земља. Такви догађаји који се дешавају у минутним, финим, специфичним и сталним начинима не одговарају томе како овај закон функционише у свим другим околностима.

Друга два закона термодинамике су ирелевантна када је у питању стварање. Трец́и закон показује да се ентропија приближава нули како апсолутна температура пада на нулу. Четврти закон се често назива „нултим законом“ јер је тако фундаменталан. Ово указује да је термодинамичка равнотежа асоцијативна; ако су два система сваки у равнотежи са трец́им системом, они су такође у равнотежи један са другим.

Јасно, најједноставније, најразумније објашњење закона физике је стварање. Библија потврђује стварање од стране јединог истинитог Бога у књизи Постања. Зашто онда неки верују у природну еволуцију а не у креационизам? Псалам 14:1 то сажима: „Рече безумник у срцу свом: ’Нема Бога‘.’”

EnglishВрати се на Српску страну

Који су закони термодинамике и како они пружају доказе за креационизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries