settings icon
share icon
Питање

Да ли хришћани треба да се покоравају земаљским законима?

srpski
Одговор


Римљанима 13:1-7 кажу: "Сваки човек треба да се покорава претпостављеним властима. Јер нема власти а да није од Бога; Бог је поставио власти које постоје. Стога, ко се противи власти− противи се Божијем поретку, а који се противе примиће своју осуду. Јер владајући нису страх за добро дело, него за зло. Ако пак хоћеш да се не бојиш власти, чини добро, па ће те власт хвалити. Она служи Богу за твоје добро. Ако пак чиниш зло, бој се; јер не носи зло узалуд. Она је у служби Богу, гневни осветник ономе што чини зло. Зато јој се треба покоравати не само због гнева, него и савести ради. Због тога плаћајте и порезе; јер су служитељи Божији који баш на томе раде. Сваком дајте оно што сте дужни: коме порез−порез, коме царину−царину, коме страх−страх, коме част−част."

Овај пасус одговор чини савршено јасним. Ми треба да смо покорни Влади коју је Бог поставио изнад нас. Бог је створио власти да би успоставио ред, казнио зло и промовисао праведност (Прва Мојсијева 9:6; 1. Коринћанима 14:33; Римљанима 12:8). Треба да слушамо власти и свему – да плаћамо порезе, поштујемо правила и законе, исказујемо поштовање, итд. Ако то не чинимо, ми аутоматски показујемо непоштовање према Богу, јер је Он тај који је поставио власти изнад нас. Када је Апостол Павле писао Римљанима 13:1-7, он је био под Римском влашћу, током Неронове владавине, вероватно најгорег од свих римских Императора. Павле је упркос томе признавао њихову власт над собом. Како ми можемо да чинимо мање од тога?

Следеће питање је: "Постоји ли ситуација у којој не треба да се покоримо земаљским законима?" Одговор на ово питање се може наћи у Делима 5:27-29: "И када их доведоше, поставише их пред синедрион, те их првосвештеник запита овим речима: зар вам нисмо строго наредили да не учите у то име, а гле ви сте напунили Јерусалим својом науком и хоћете да баците крв тога човека на нас. На то Петар и апостоли у одговору рекоше: Бога треба слушати више него људе." Из овога се јасно види да све док се земаљски закон не супроставља Божијем закону, ми смо обавезни да му се покоримо. У случају да се земаљски закон супроставља Божијем закону, ми не треба да му се покоримо, већ треба да се покоримо Божијем закону. Међутим, чак и у оваквој ситуацији, ми треба да прихватимо ауторитет власти над нама. Ово се види у чињеници да се Петар и Јован нису бунили зато што су добили батине, већ су се радовали јер су претрпели понижење због послушности Богу (Дела 5:40-42).Врати се на Српску страну

Да ли хришћани треба да се покоравају земаљским законима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries