settings icon
share icon
Питање

Шта је покрет „касне кише"?

srpski
Одговор


Покрет „касне кише" је утицај унутар пентакостализма који подучава да Господ поново излива свог Духа, као што је чинио на дан Пентекоста и користи вернике да припреми свет за Његов Други долазак. Овај покрет је антидиспензационалан и против миленијализма и многе вође покрета следе погрешна учења.

Термин „касна киша" први пут је коришћен у историји пентакостализма, када је Давид Весли Миланд написао књигу „Песме касне кише" 1907. године. Три године касније, Миланд је написао „Завет касне кише", општу одбрану пентакостализма.

Име долази из Јоила 2:23„И ви, синови сионски, радујте се и веселите се у Господу, Богу своме, јер ће вам кишу он на време дати, даће вам пролетну и јесењу кишу као и раније." Пентакосталци су тумачили „кишу" у овом стиху као излиће Светог Духа. „Касна киша" (излиће током задњих времена) биће обилнија него „претходна киша".

1948. године, избило је„пробуђење" у Саскавечану у Канади, а учења „касне кише" била су разјашњена. Они који су били укључени у пробуђење били су убеђени да се налазе на ивици нове ере, у којој ће Свети Дух да покаже своју силу на већи начин него што је свет икада раније видео. Чак ни у време апостола, није виђено такво кретање Светог Духа.

Учење овог покрета карактерише веома типолошка херменаутика. То јест, Библија се тумачи на симболичан и изузетно стилизован начин. Нагласак је на ванбиблијским откривењима, као што су лична пророштва, искуства и директиве које долазе директно од Бога. Доктрина„ касне кише" укључује следећа веровања:

- дарови Духа , укључујући језике, примају се путем полагања руку

- хришћани могу да буду демонизовани и потребно им је избављење

- Бог обнавља све службе Цркве, укључујући апостолску и пророчку

- божанско исцељење може да се деси кроз полагање руку

- слављење ће увести Бога у наше присуство

- жене имају пуну и једнаку улогу у служби у Цркви

- деноминацијске границе биће уништене и Црква ће се ујединити у задњим данима.

- „касна киша" ће извршити Божије дело; Црква ћебити победоносна над светом и увешће Христово царство

Многи „апостоли" овог покрета такође подучавају доктрину „појављивања Божијих синова". Ово је јеретичка доктрина која говори да ће Црква произвести посебну групу „победника" који ће примити духовна тела, поставши бесмртни.

Важно је приметити да је црква „Скупштине Божије" сматрала да је овај покрет јеретичан од самог почетка. 20. априла 1949. године ова црква се јавно одрекла учење покрета „касне кише" и замало се разделила у том процесу. Друге успостављене пентекосне групе су донеле сличне одлуке.

Данас, термин „касна киша" користи се ретко, али теологија овог покрета наставља да врши утицај. Већина грана харизматског покрета приања ученима покрета „касне кише". Модерни покрети као што су Браунсвил/пробуђење Пенсакола, Торонто благослов и „свети смех" су директан резултат теологијие покрета „касне кише".

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је покрет „касне кише"?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries