settings icon
share icon
Питање

Зашто се мормони називају Свецима последњих дана?

srpski
Одговор


Када је глад за религиозним искуством достигла свој врхунац 1880тих година, недостатак јединства међу разлчитим гранама хришћанства постао је камен спотицања. Појавио се човек по имену Јозеф Смит да предложи сопствена религиозна искуства као решење. Он се прогласио Божијим пророком. Следбеници су тврдили да је Бог обновио „свето свештенство старих апостола и ученика" и предао га Јозефу Смиту. Смит је такође изјавио да су у тим „задњим данима" света, све цркве учествовале у отпадништву и да се, када су у питању спасење и упутства, може веровати само његовим личним откривењима (или онима која су у вези са њим).

Највише захваљујући напорима Јозефа Смита и Оливера Ковдерија, основана је организација и названа Црква Исуса Христа Светаца последњих дана. Име је наводно дато после откривења Исуса Христа и требало је да укаже на три специфичности: 1. Исус Христос је рукоположио цркву; 2. служба цркве је специфична за задње дане и 3. црква треба да се састоји од јединих правих светаца кое је признао Исус Христос. Такво име је звучало сасвим привлачно у периоду нестабилних доктрина. Мормонска црква је истакла да је њен задатак био да успостави Божије царство и праксе хришћанске религије онако како је Бог намеравао. Ове ствари имале су обједињен назив „обнова еванђеља" и биле су део покрета обнове у раном 19. веку.

Према Библији, Бог је тај који ће успоставити своје царство (Исаија 9:7). Свеци нису позвани то да раде за Њега. Такође, без обзира да ли неко посматра задње дане као сам крај постојања земље или укључује и дане који су следили после завршене Исусове службе, не постоји библијска потпора да је сломљеном еванђељу потребна обнова. Исус је рекао да је изјава Симона Петра у вези са Њим да је„Христос, Син Бога живога" та стена на којој ће Он изградити своју цркву и ни „врата адова неће је надвладати" (Матеј 16:16,18). Бог, такође, објављује да, иако су неки одлутали од истине „Божији темељ чврсто стоји" (2. Тимотеју 2:18-19). Ови стихови указују на истрајну природе цркве унутар контекста еванђеља. Заиста, током задњих времена, отпадништво ће бујати ( Матеј 24:11), али еванђеље ће остати нетакнуто код оних који истрају (Матеј 24:13-14).

Прави рад данашних светаца је да наставе да објављују истину вечног еванђеља (Јован 3:16; Марко 16:15) и да се „држе примера здравих речи које си чуо од мене у вери и љубави која је у Христу Исусу" (2. Тимотеју 1:13).

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто се мормони називају Свецима последњих дана?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries