settings icon
share icon
Питање

Који је кључ за право познање Бога?

srpski
Одговор


У свима нама постоји жеља да нас познају и да познајемо друге. Штавише, сви људи желе да познају свог Творца, чак и ако се не декларишу као верници. Данас нас бомбардују рекламама и обећањима како да на много начина задовољимо своје потребе да знамо више, имамо више, будемо нешто више. Међутим, празна обећања која долазе од света никада нас неће задовољити на начин на који то може познање Бога. Исус је рекао: „А ово је вечни живот, да познају тебе, јединога правога Бога, и Исуса Христа кога си послао." (Јован 17:3).

Који је онда прави кључ да бисмо познавали Бога? Прво, то је императив да разумемо да човек, сам по себи није у стању да заиста познаје Бога због своје грешности. Писмо нам открива да смо сви грешни (Римљанима 3) и да смо сви изневерили мерило светости која је потребна да бисмо били блиски са Богом. Такође стоји да је последица нашег греха смрт (Римљанима 6:23) и да ћемо отићи у вечну пропаст без Бога осим ако не прихватимо обећање Христове жртве на крсту. Да бисмо заиста познавали Бога морамо да га прихватимо у свој живот. „ А свима, који га примише, даде моћ да постану деца Божија, — онима што верују у његово име" (Јован 1:12). Ништа није од већег значаја него да разумемо истину када се ради о познавању Бога. Исус појашњава да је он једини пут до неба и личног познања Бога: „Рече му Исус: ја сам пут и истина и живот; нико не долази к Оцу — сем кроз мене." (Јован 14:6).

Да би човек кренуо овим путем једино што је потребно је да прихвати и прими обећања која су раније поменута. Исус је дошао да у нас удахне живот тако што је понудио Себе као жртву за наше грехе да нас наши греси не би спречили да познајемо Бога. Када једном прихватимо истину, можемо да започнемо путовање познавања Бога на личан начин. Један од кључних елемената овог путовања је разумевање да је Библија Божија Реч и Његово откривење Себе, Његових обећања и Његове воље. Библија је у суштини љубавно писмо које нам Бог пун љубави пише, који нас је створио да бисмо га блиско познавали. Који је бољи начин да научимо нешто о Свом Творцу него да уронимо у Његову Рећ, која нам је откривена баш из овог разлога? Битно је наставити овај процес целим путем. Павле је писао Тимотеју: „ А ти остани у ономе што си научио и у шта си уверен, знајући од кога си научио и што из малена знаш Света писма, која те могу умудрити на спасење вером у Христа Исуса. Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности" (2. Тимотеју 3:14-16).

Коначно, истинско познавање Бога укључује нашу посвећеност да будемо послушни ономе што читамо Писму. На крају крајева, сви смо стоворени да чинимо добра дела (Ефежанима 2:10) да бисмо били део божијег плана да Себе открије свету. Ми носимо одговорност да живимо веру коју Бог од нас очекује да имамо. Ми смо со и светлост света на земљи (Матеја 5:13-14), створени да донесемо Божији укус свету и да служимо као блистава светлост у сред таме. Не само да морамо да читамо и разумемо Божију Реч, морамо да је примењујемо послушно и да останемо верни (Јеврејима 12). Исус је нагласио да је од највеће важности да волимо Бога и свога ближњег као самог себе (Матеја 22). Ову заповест је немогуће држати ако немамо посвећеност да читамо и примењујемо Његову истину која је откривена у Његовој Речи.

Ови су кључеви да заиста познајемо Бога. Наравно, наши животи укључују много више, као што је посвећеност молитви, побожност, заједништво и наравно, слављење. Међутим, ово може само да следи после одлуке да прихватимо Исуса и његова обећања у наше животе и да прихватимо да сами по себи не можемо да познајемо Бога. Тада наши животу могу да буду испуњени Богом, и можемо да га искусимо блиско и лично.Врати се на Српску страну

Који је кључ за право познање Бога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries