settings icon
share icon
Питање

Како могу да знам да ли је нешто грех?

srpski
Одговор


Постоје две ствари када се ради о овом питању. (1) Постоје ствари за које Библија специфично казе да су грех. На приме, оваква листа укључује: Приче Соломонове 6:16-19; Галатима 5:19-21; Прва Коринћанима 6:9-10. Нема сумње да ови библијски одељци описују ове активности као грешне, као нешто што Бог не одобрава. Убиство, прељуба, лаж, крађа. итд. – нема сумње да библија ове ствари представља као грех.

(2) Теже је да се одреди шта је грех у областима о којима Библија специфично не говори. Када Библија не говори о одређеној теми, ми имамо неке генералне принципе у Његовој речи да нас воде. (а) Када не постоји конкретна Библијска референца, добро је да поставимо питање, не да ли је нешто погрешно, већ радије да ли је у крајњој линији добро. Библија на пример каже, "искоришћавајте своје време" (Колишанима 4:5). Наших неколико дана овде на земљи су толико кратки и драгоцени, да никада не треба да их траћимо на себичне циљеве, већ да их користимо искључиво за оно " што је добро, што служи за изграђивање" (Ефесцима 4:29).

(б) Добар тест је да видимо да ли можемо искрено, мирне савести, да замолимо Бога да благослови и искористи ту неку активност за Његову славу. "Ако, дакле, једете, ако пијете, ако ма шта чините, све чините на славу Божију." (Прва Коринћанима 10:31). Ако постоји разлог за сумњу да је то нешто што прославља Бога, онда је најбоље то не чинити. "А све што не потиче од вере−грех је" (Римљанима 14:23). (ц) треба да се сетимо да су наша тела, баш као и наше душе, откупљени и да припадају Богу. "Или зар не знате да је ваше тело храм Духа Светога који је у вама, кога имате од Бога, те не припадате само себи? Ви сте, наиме, скупо купљени, прославите, дакле Бога својим телом." (Прва Коринћанима 6:19,20). Ова велика истина треба да има тежину у односу на то шта радимо са нашим телима и куда идемо.

(д) Потребно је да проценимо наша дела не само у односу на Бога већ и у односу на то какав ефекат она имају на нашу породицу, пријатеље и друге људе генерелно. Чак и онда када нас нешто не погађа лично, ако то лоше утиче на неког другог, онда је то погрешно. "Добро је не јести меса, и не пити вина, и не чинити оно на шта се твој брат спотиче или саблажњава или слаб бива… Ми пак јаки дужни смо да сносимо слабости слабих, а не да се понашамо како се нама допада" (Римљанима 14:21; 15:1). (е) На крају, запамтите, да је Исус Христ наш Господ и Спаситељ, и не смемо да дозволима да било шта друго буде приоритет у односу на наше саображавање Његовој вољи. Ниједна навика или забава или амбиција не сме да има контролу над нашим животима – само Христ има тај ауторитет. "Мени је све дозвољено, али није све на корист. Мени је све дозвољено али нећу да нешто овлада мноме" (Прва Коринћанима 6:12). "И све што год чините, речју или делом, све чините у име Господа Исуса, захваљујући Богу кроз Њега" (Колошанима 3:17).Врати се на Српску страну

Како могу да знам да ли је нешто грех?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries