settings icon
share icon
Питање

Шта је Божије царство?

srpski
Одговор


Божије царство се често помиње у евађељима (нпр. Марко 1:15; 10:15; 15:43; Лука 17:20) и на другим местима у Новом завету (нпр. Дела апостолска 28:31; Римљанима 14:17; 1.Коринћанима 15:50). Божије царство је синоним за небеско царство. Концепт Божијег царства поприма различите нијансе значења у различитим библијским одломцима.

У ширем смислу речи, Божије царство је владавина вечног, сувереног Бога целокупним свемиром. Неколико библијских одломака показује да је Бог непорециви владар свог створења: „Господ је успоставио свој престо на небесима, и његово краљевство надвисује све" (Псалам 103:19) и као што је краљ Навуходоносор изјавио: „Царство је Његово царство вечно" (Данило 4:3). Бог је успоставио сваку власт која постиоји (Римљанима 13:1). Стога, на неки начин, Божије царсто прожима све што постоји.

У ужем смислу речи, Божије царство је духовна владавина над срцима и животима оних који се својевољно потчине Божијој власти. Они који пркосе Божијој власти и одбијају да му се потчине нису део Божијег царства; супротно томе, они који признају Христово господство и радо се предају Божијој владавини у својим срцима су део Божијег царства. У том смислу, Божије царство је духовно – Исус је рекао да Његово царство није од овог света (Јован 18:36) и проповедао је да је покајање неопходно да би се постао део Божијег царства (Матеј 4:17). Да Божије царство може да се изједначи са облашћу спасења је очигледно у Јовану 3:5-7, где Исус каже да особа мора да се наново роди да би се ушло у Божије царство.Види, такође, 1.Коринћанима 6:9.

Постоји и други начин на који се Божије царство користи у Библији: дословна Христова владавина на земљи током хиљаду година. Данило је рекао: „Бог небески подићи ће краљевство које неће никада пропасти" (Данило 2:44, 7:13-14) и многи други пророци предвидели су исту ствар (нпр. Обадија 1:21; Авакум 2:14; Михеј 4:2; Захарије 14:9). Неки теолози говоре о будућности, отвореној манифестацији Божијег царства као „царству славе", а о садашњој, скривеној манифестацији Божијег краљевства као „царству благодати". Али, обе манифестације су повезане; Христос је успоставио своју духовну владавину у цркви на земљи, а једног дана успоставиће своју физичку владавину у Јерусалиму.

Царство Божије има неколико аспеката. Господ је владар свемира и у тим смислу, Његово царство је универзално (1. Тимотеју 6:15). У исто време, Божије царство укључује покајање и ново рођење, док Бог влада у срцима своје деце у овом свету, током припреме за следећи. Дело које је започето на земљи биће употпуњено на небу (види Филипљанима 1:6).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је Божије царство?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries