settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о карми?

srpski
Одговор


Карма је теолошки концепт који налазимо у будизму и хиндуизму. То је идеја да човеков начин живота одређује како ће он живети после реинкарнације. Ако је неко несебичан, добар и посвећен у овом животу, биће награђен у следећој реинкарнацијј (рођење у новом земаљском телу) и имаће много лепши живот. С друге стране, човек који је у овом животу зао и себичан биће реинкарниран у лош живот. Другим речима, пожњећеш у другом животу оно што си посејао у овом. Карма је заснована на веровању у реинкарнацију. Библија, међутим, одбацује реинкарнацију а самим тим и карму.

У Јеврејима 9:27 пише: “И као што је људима одређено да једном умру, а затим суд…” Овде видимо да су наглашене две веома битне ствари које негирају могућност постојања карме и реинкарнације. Прва је да нам је свима одређено да умремо једном, што значи да се човек једном рађа и само једном умире. Нема бесконачног циклуса живота, смрти и нановог рођења. Друга ствар је да се после смрти свако суочава са судом, што значи да нема друге шансе за неки бољи живот. Добијаш само један живот да би га живео по Божијем плану и то је све.

У Билблији на много места пише о принципу сејања и жетве. У Јову 4:8 пише: “Како сам ја видео, који ору муку и сеју невољу, то и жању.” Псалам 126:5: ”Који су са сузама сејали, нека жању с певањем.” Лука 12:24: “Погледајте гавране како не сеју нити жању, немају оставе ни житнице, и Бог их храни. Колико више ви вредите од птица?” У сваком од ових примера видимо да награда за дела долази у овом животу, а не у неком будућем. Пожњећеш у овом животу плодове онога што си сејао. Осим тога, то што си посејао за живота одредиће твоју награду или казну у загробном животу.

Загробни живот није поновно рођење или реинкарнација на земљи, већ вечне муке у паклу (Матеј 25:46) или вечни живот у небу са Исусом који је умро да би нам то обезбедио. То је оно што треба да нам заокупља пажњу у овом животу. Апостол Павле написао је у Галатима 6:8-9: “Ко сеје у своју плот од плоти ће жњети погибао, а ко сеје у Духа од Духа ће жњети вечни живот. И не малаксавајмо чинећи добро; јер ћемо у своје време жњети - ако не клонемо.”

Напослетку, морамо увек да имамо на уму да је Исус својом смрћу на крсту пожњео вечни живот за нас и да нам вера у њега обезбеђује тај живот. Ефесцима 2:8-9 каже: “Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас – Божији је дар; не од дела, да се нико не похвали.”Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о карми?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries