settings icon
share icon
Питање

Да ли су Израел и црква исто? Да ли Бог и даље има план за Израел?

srpski
Одговор


Ова тема је једна од контроверзних у данашњој цркви и има озбиљне импликације по питању тога како тумачимо Библију, поготово по питању последњих времена. Штавише, има велики значај у томе да утиче на начин на који разумемо саму Божију природу и карактер.

Римљанима 11:16-36 бележи илустрацију дрвета маслине. Овај одељак говори о Израелу („природној" грани), која је одломљена од дрвета, и Цркви („дивљој" грани или изданку) који је накалемљена на дрво маслине. Пошто се о Израелу говори као гранама, баш као и о Цркви, остаје да размишљамо да ниједна од ових група није „цело дрво", да тако кажемо, већ цело дрво представља Божије деловање са човечанством као целином. Зато је Божији програм са Израелом и са Црквом део деловања Његовог циља међу људима генерално. Наравно, ово не значи да је било који од програма од малог значаја. Као што су многи коментатри Библије запазили, више је речено у Библији по питању Божијег програма са Израелом и Црквом него по било кој другом!

У Постању 12, Бог је обећао Авраму да ће бити отац великог народа (Јевреја), Јевреји ће поседовати земљу, тај народ ће бити благословен изнад свих других народа, и други народи ће бити благлословени због Израела. Тако да је Бог од почетка открио да ће Израел бити Његов изабрани народ на земљи, али да његов благослов неће бити везан искључиво за њега. Галатима 3:14 препознаје природу благослова који ће доћи на друге народе: „Да Авраамов благослов дође на многобошце у Христу Исусу, да ми посредством вере примимо обећаног Духа." Сви народи на свету ће бити благословени због Израела, преко кога ће доћи Спаситељ света.

Божији план искупљења је заснован на завршеном делу Исуса Христа, Давидовог и Аврамовог потомка. Али Христова смрт на крсту је довољна за грехе целог света, не само Јевреја! Галатима 3:6-8 каже: „ Као што је и Авраам »поверовао Богу и урачуна му се у праведност«. Познајте, дакле, да су Авраамови синови они који су од вере. А Писмо је предвидело да Бог оправдава многобошце на основу њихове вере, па је унапред објавио Аврааму: »У теби ће бити благословени сви народи«." Коначно, Галатима 3:29 каже: „Ако сте пак ви Христови, онда сте Авраамово потомство, наследници по обећању." Другим речима, верници се раунају праведни по вери на исти начин на који је Аврам био (Галатима 3:6-8). Ако смо у Христу, тада смо учесници у благослову Израела и свих народа у Христовом искупљујућем делу. Верници постану духовни наследници Аврама. Верници не постану физички Јевреји, али могу да уживају у истим благословима и привилегијама као и Јевреји.

Ово није контрадикторно нити поништава откривење дато у Старом завету. Божија обећања у Старом завету и даље важе, и Божији однос са Израелом као одабраним народом указује на Христово дело, као онога који је Откупитељ целог света. Мојсијев закон и даље важи за све Јевреје који још увек нису прихватили Христа као Месију. Исус је урадио оно што они нису могли – испунио је Закон у свим детаљима (Матеја 5:17). Као новозаветни верници нисмо више под проклетством Закона (Галатима 3:13), пошто је Христос узео на Себе проклетство на крсту. Закон је имао две сврхе: да открије грех и човекову неспособност (да својим снагама)уради било шта по том питању и да нас усмери а Христу, који испуњава Закон. Његова смрт на крсту потпуно задовољава Божије праведне захтеве за савршенство.

Божија безусловна обећања нису постала неважећа због човекове неверности. Никада Бог није изненађен било чиме што радимо и није му потребно да подеси своје планове према начину на који се понашамо. Не, Бог је суверен у свим стварима, у прошлости, садашњости и будућности, и оно што је предодредио и за Израел и за Цркву ће се десити, без обзира на околности. Римљанима 3:3-4 објашњава да невера Израела неће поништити Његова обећања везана за њих: „Шта то значи? Ако су неки били неверни, хоће ли њихова неверност обеснажити Божију верност? Далеко од тога. Пре ће бити да се Бог покаже истинит, а сваки човек лажа, као што је написано: »Да будеш оправдан у својим речима и да победиш кад ти суде«."

Обећања која су дата Израелу сигурно ће бити испуњена у будућности. Можемо да будемо сигурни да све што је Бог рекао истина и десиће се, због његовог карактера и доследности. Црква не замењује Израел и не би требало да очекује симболично испуњење обећања Старог завета. Када читамо Библију, потребно је да одвојимо Израел од Цркве.Врати се на Српску страну

Да ли су Израел и црква исто? Да ли Бог и даље има план за Израел?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries