settings icon
share icon
Питање

Шта је заступничка молитва?

srpski
Одговор


Једноставно речено, заступничка молитва је чин молитве за друге. Улогу заступника у молитви чешће налазимо у Старом завету, у случајевима Аврама, Мојсија, Давида, Самуила, Језекије, Илије, Јеремије, Језекиља и Данила. У Новом Завету врховни заступник је Христ, због чега све молитве хришћана постају заступничке јер се приносе Богу Христовим посредством. Исус је затворио процеп између нас и Бога када је умро на крсту. Због његовог посредништва сада можемо да заступамо у молитви друге хришћане или оне који то нису и тражимо од Бога да по својој вољи одговори на њихове захтеве. “Јер Бог је један и један је посредник између Бога и људи, човек Исус Христос” (1. Тимотејева 2:5). “Ко је тај који ће их осудити? Да ли Христос Исус који је умро, и штавише васкрсао, који је с десне стране Богу и који се заузима за нас?” (Римљанима 8:34).

Одличан пример заступничке молитве налазимо у Данилу у 9. глави. Ту имамо све елементе праве заступничке молитве. Она се позива на Божију реч (с. 2), карактерише је самоодрицање (с. 3) и ватреност (с. 4), несебична идентификација са Божијим народом (с. 5), нова снага због признања греха (с. 5-15), зависност од Божијег карактера (с. 4, 7, 9, 15), а њен крајњи циљ је да Бог буде прослављен (с. 16-19). Попут Данила и хришћани треба да прилазе Богу заступајући друге у покајању и сломљеног срца, препознавајући у самоодрицању своју недостојност. Данило није рекао: “Имам право да ово захтевам од тебе, Боже, јер ја сам један од твојих посебних, изабраних заступника.” Он у суштини говори: “Ја сам грешан и немам право да ишта захтевам.” Права заступничка молитва не тражи само да се спозна Божија воља и да се види њено испуњење, већ да она буде испуњена без обзира на то да ли ће молилац имати користи од тога и какву ће цену морати да плати. Права заступничка молитва не тражи људску, већ Божију славу.

Следи само делимични списак оних које треба да заступамо у молитви: све који су на власти (1. Тимотејева 2-2), свештенике (Филипљанима 1:19), цркву (Псалам 122:6), пријатеље (Јов 42:8), сународнике (Римљанима 10:1), болесне (Јаков 5:14), непријатеље (Јеремија 29:7), оне који нас прогоне (Матеј 5:44), који нас напуштају (2. Тимотеју 4:16) и за све људе (1. Тимотеју 2:1).

У савременом хришћанству постоји погрешна представа да су они који заступају у молитви посебна класа, “суперхришћани” који су позвани од Бога у службу заступања. Библија је по том питању јасна: сви хришћани су позвани да буду заступници. Сви хришћани имају Светог Духа и баш као што он заступа нас по Божијој вољи (Римљанима 8:26-27), тако и ми треба да заступамо једни друге. То није привилегија одабране хришћанске елите, већ заповест која важи за све. Штавише, не заступати друге је грех. “А мени не дао Бог да згрешим Господу и престанем молити се за вас” (1. Самуилова 12:23).

Када су Петар и Павле позивали вернике да се моле за њих, сигурно нису мислили само на оне са посебном службом заступања. “Петра су тако чували у тамници, а Црква се истрајно молила Богу за њега” (Дела 12:5). Примећујемо да се цела црква молила за њега, а не само они са даром заступања. У Ефесцима 6:16-18 Павле подсећа Ефесце, све њих, на основе хришћанског живота, чији је део и заступање “сваком молитвом и мољењем... сваком приликом”. Очигледно, заступничка молитва је део живота сваког хришћанина.

Даље, Павле је тражио у Римљанима 15:30 да се сви верници моле за њега. У Колошанима 4:2-3 је такође захтевао од верника из Колосе да се моле за њега. Нигде, ни у једном библијском захтеву за заступништво не постоји наговештај да само одређена група људи треба да заступа. Баш напротив – они који траже да их други заступају у молитви могу да добију сваку помоћ која им је потребна. Идеја да је заступништво позив и привилегија само одређених хришћана нема библијског основа. Штавише, она је деструктивна и често води ка поносу и осећају супериорности.

Бог позива све хришћане да буду заступници. Његова жеља је да сваки верник буде активно укључен у заступничку молитву. Како је дивна и узвишена привилегија коју имамо, да можемо храбро да станемо пред трон свемогућег Бога са својим молитвама и захтевима!Врати се на Српску страну

Шта је заступничка молитва?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries