settings icon
share icon
Питање

Да ли смо сви наследили грех од Адама и Еве?

srpski
Одговор


Да, сви људи су наследили грех од Адама и Еве, прецизније, од Адама. Грех се у Библији описује као преступање Божијег закона (1. Јованова 3:4) и побуна против Бога (5. Мојсијева 9:7; Исус Навин 1:18). У трећој глави 1. Мојсијеве испричана је Адамова и Евина побуна против Бога и његове заповести. Због њихове непослушности грех је постао наследство свих њихових потомака. У Римљанима 5:12 пише да је посредством Адама грех ушао у свет, а са њим и смрт која је прешла на све људе јер су сви згрешили. Тај грех који се преноси познат је и као прародитељски грех. Као што од родитеља наслеђујемо физичке карактеристике, тако од Адама наслеђујемо грешну природу.

Адам и Ева су створени по обличју Божијем (1. Мојсијева 1:26-27; 9:6). Међутим, и ми смо створени по обличју Адама (1. Мојсијева 5:3). Адамовим падом сви његови потомци су заражени грехом. Давид је писао о томе у једном свом псалму: “Гле, у безакоњу родих се, и у греху затрудне мати моја мном” (Псалам 51:5). Овде се не ради о томе да је рођен као ванбрачно дете, већ да је његова мајка наследила грех од својих родитеља, а они од својих и тако даље. Давид је наследио грех од својих родитеља, баш као и сви ми. Чак и кад живимо као највећи праведници, ипак смо грешници који су наследили свој грех.

То што смо рођени као грешници значи и да сви грешимо. Погледајте прогресију у Римљанима 5:12: грех улази у свет Адамовим посредством, грех следи смрт, смрт прелази на све људе, сви људи греше зато што су наследили грех од Адама. И зато што смо “сви згешили и тако су лишени славе Божије” (Римљанима 3:23), потребна нам је савршена, безгрешна жртва да опере наш грех, која може да учини оно што ми не можемо. На нашу срећу, Исус Христос је Спаситељ од греха. Наши грехови су разапети на крсту са Христом и сада “у њему имамо откуп – његовом крвљу, опроштај преступа – по богатству његове благодати” (Ефесцима 1:7). Бог нам је у својој безграничној мудрости обезбедио лек за грех који носимо у себи, лек доступан свима. “Стога примите на знање, браћо, да се кроз овога вама објављује опроштај грехова” (Дела 13:38).Врати се на Српску страну

Да ли смо сви наследили грех од Адама и Еве?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries