settings icon
share icon
Питање

Шта значи бити у Христу?

srpski
Одговор


Галатима 3:26-28 даје увид у израз "у Христу" и шта то значи. "Стога сте сви деца Божија посредством вере у Христа Исуса. Јер, сви ви који сте се у Христа крстили, у Христа сте се обукли. Зато нема више ни Јеврејина ни Грка, ни роба ни слободнога, нема више ни мушко ни женско, јер сте сви једно у Христу Исусу." Павле се обраћа Хришћанима у Галатији, подсећајући их на њихов нов идентитет у Христу пошто су поверовали у Исуса Христа. Да будеш "крштен у Христа" значи да сте се идентификовали са Христом, остављајући своје старе грешне животе и у потпуности прихватили нови живот у Христу(Марко 8:34; Лука 9:23). Када одговоримо на призив Светог Духа, Он нас "крштава" у Божију породицу. Прва Коринћанима 12:13 каже: "Јер, по Духу смо сви ми крштени у једно тело. Било Јевреји или Грци, било робови или слободни, сви смо напојени једним Духом."

На неколико места у Писму се говори о томе шта значи верник да буде „у Христу" (1. Петрова 5:14; Филипљанима 1:1; Римљанима 8:1). Колошанима 3:3 каже: "Ви сте, наиме, умрли и ваш живот је сакривен с Христом у Богу." Бог је савршена правда. Он не може једноставно да пренебрегне или да извини наш грех; то не би било праведно. За грех треба да се плати. Сав гнев који Бог држи против зла је био излит на Његовог Сина. Када је Исус заузео наше место на крсту, Он је истрпео казну коју наши греси заслужују. Његове последње речи пре него што је умро биле су: „Свршено је" (Јован 19:30). Шта је свршено? Не само Његов земаљски живот. Као што је доказао три дана касније, то није било завршено (Матеј 28: 7; Марко 16: 6; 1. Коринц́анима 15: 6). Оно што је завршио на крсту је Божји план да откупи свој пали свет. Када је Исус рекао: „Свршено је", Он је тврдио да је успешно у потпуности платио сваки чин побуне, прошли, садашњи и будуц́и.

Бити „у Христу" значи да смо прихватили Његову жртву као плату за сопствени грех. Наш кривични досије садржи сваку грешну мисао, став или дело коју смо икада починили. Никакво самочишц́ење не може нас учинити довољно чистима да оправдамо опроштај и везу са светим Богом (Римљанима 3: 10-12). Библија каже да смо у свом природном грешном стању непријатељи Божји (Римљанима 5:10). Када прихватимо Његову жртву у наше име, Он се мења са нама. Он размењује нашу листу грехова за Његов савршени извештај који је потпуно угодан Богу (2. Коринц́анима 5:21). У подножју крста се одвија божанска размена: наша стара природа греха за Његову савршену природу (2. Коринц́анима 5:17).

Да бисмо ушли у присуство светог Бога, морамо бити сакривени у Христовој праведности. Бити „у Христу" значи да Бог више не види нашу несавршеност; Он види праведност сопственог Сина (Ефешанима 2:13; Јеврејима 8:12). Само „у Христу" је отказан наш дуг за грех, наш однос са Богом је обновљен и обезбеђена вечност (Јован 3: 16-18, 20:31).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи бити у Христу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries