settings icon
share icon
Питање

Шта је хипер-Калвинизам и да ли је у складу са Библијом?

srpski
Одговор


Ово је једноставна дефиниција: хипер-Калвинизам је веровање да Бог спасава одабране путем суверене воље са мало или нимало метода да би остварио то спасење (као што је евангелизација, проповедање, и молитва за грешнике). Хипер-Калвинизам пренаглашава Божију сувереност до небиблијског веровања, и потцењује човекову одговорност за дело спасења.

Једна од очигледних последица хипер-Калвинизма је да потискује сваку жељу да се евангелизирају неверници. Многе цркве или деноминације које се држе хипер-Калвинистичке теологије обележава фатализам, хладноћа, и несигирност вере. Постоји мало нагласка на Божију љубав према неверницима и Његовом народу, а превише на небиблиској преокупацији Божијом сувереношћу, Његовом одабиром спасених, и Његовом гневу према невернима. Јеванђеље хипер-Калвиниста је декларација Божијег спасења одабраних и Његов суд над невернима.

Библија јасно учи да је Бог суверен над целим универзумом (Данило 4:34-35), укључујући и човеково спасење (Ефежанима 1:3-12). Међутим, осим што Библија такође поучава да је Божија мотивација љубав за спасење неверних (Ефежанима 1:4-5; Јован 3:16; 1. Јованова 4:9-10) и да је Божији начин спасења неверних објављивање Његове Речи (Римљанима 10:14-15), Библија такође тврди да хришћанин треба да буде пун љубави и одлучан да подели своју поруку са невернма; као Христови амбасадори, треба да „молимо" људе да се измире са Богом (2: Коринћанима 5:20-21).

Хипер-Калвинизам узима библијске доктрине, Божију сувереност и доводи је до библијског екстрема. Чинећи то, хипер-Калвинисти умањују Божију љубав и потребу за евангелизацијом.Врати се на Српску страну

Шта је хипер-Калвинизам и да ли је у складу са Библијом?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries