settings icon
share icon
Питање

Шта је људски дух?

srpski
Одговор


Људски дух је нематеријални део човека. Библија каже да је људски дух сам дах Свемогућег Бога и био је удахнут човеку када га је Бог створио: „Господ Бог, створи човека од праха земаљског и дуну му у нос дах живота; и човек поста живо биће". (Постање 2:7). Људски дух је онај који нам даје свест о себи и другим изузетним, иако ограниченим „боголиким" особинама. Људски дух укључује интелект, емоције, страхове, жеље и креативност. Дух је тај који нам даје јединстену способност да разумемо и спознајемо (Јов 32:8, 18).

Речи дух и дах су преводи хебрејске речи нешамах и грчке речи пнеума. Речи значе „снажан ветар, јак налет ветра, или надахнуће". Нешамах је извор живота који оживљава људски род (Јов 33:4). То је невидљиви, недодирљиви људски дух који води човекову менталну и емоционалну егзистенцију. Апостол Павле је рекао: „Јер ко од људи зна шта је у човеку — сем човековог духа који је у њему?" (1. Коринћанима 2:11). Кад човек умре дух се враћа назад Богу који га је дао (Проповедник 12:7; погледај такође Јов 34:14-15; Псалам 104:29-30).

Свако људско биће има дух и он се разликује од „духа" или живота код животиња. Бог је створио човека да се разликује од животиња јер нас је створио на „слику Божију" (Постање 1:26-27). Зато је човек у стању да мисли, осећа, воли, ствара, креира, и ужива у музици, хумору и уметности. Због људског духа имамо „слободно вољу" коју ниједно друго биће на земљи нема.

Људски дух је оштећен падом у грех. Када је Адам згрешио, његова способност да има заједништво са Богом била је уништена. Он није умро физички тај дан, али је умро духовно. Све од тада, људски дух је носио последице пада у грех. Пре спасења, човек је духовно „мртав" (Ефежанима 2:1-5; Колошанима 2:13). Однос са Христом обнавља наш дух и свакодневно нас обнавља (2. Коринћанима 4:16).

Занимљиво је да као што је људски дух на божански начин удахнут у првог човека, исто тако је Свети Дух био удахнут у прве ученике у Јовану 20:22: „Рекавши то надахну их и рече им: примите Духа Светога" (Јован 20:22; погледајте такође Дела 2:38). Адам је оживљен Божијим дахом, и ми смо, као „нова сворења" у Христу постали духовно живи „Дахом Божијим", Светим Духом (2. Коринћанима 5:17); Јован 3:3; Римљанима 6:4). Када смо примили Христа, Божији Свети Дух се ујединио са нашим духом на начин који не можемо да шватимо. Апостол Јован је рекао : „По томе познајемо да остајемо у њему и он у нама, што нам је дао од свога Духа." (1. Јованова 4:13).

Као што дозволимо Божијем Духу да води наш живот, „Сам Дух сведочи с нашим духом да смо деца Божија" (Римљанима 8:16). Као деца Божија, не води нас више наш дух већ Божији Дух, који нас води у вечни живот.Врати се на Српску страну

Шта је људски дух?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries