settings icon
share icon
Питање

Шта је историјски премиленијализам?

srpski
Одговор


Историски премиленијализам и диспенционални премиленијализам су два различита система ешатологије. Ево неких примера разлика између та два система:

• Историјски премиленијализам подучава да је црква била предвиђена у старозаветном пророчанству, док диспенционализам подучава да је црква једва, ако и уопште, споменута међу старозаветним пророцима.

• Историјски премиленијализам подучава да је садашње доба благодати предвиђено у Старом завету. Диспенционализам сматра да садашње доба није предвиђено у Старом завету и да постоји „велика заграда" у историји, јер су Јевреји одбацили царство.

• Историјски премиленијализам подучава хиљаду година после другог Христовог доласка, али не бави се превише класификовањем других историјских епоха. Обично, диспенционализам подучава седам подела времена. Садашње доба је шеста таква подела; последње ће бити хиљадугодишње доба после другог Христовог доласка.

• Историјски премиленијализам држи се учења после Велике невоље; диспенционални премиленијализам обично се држи учења о периоду пре Велике невоље.

Учење премиленијализма о задњим временима је, стога,, напредовало на два различита начина: историјски премиленијализам и диспенционални премиленијализам. Библија садржи много пророштава у вези са будућношћу, са Новим заветом који опширно говори о Исусовом повратку на земљу, Матеј 24, већи део књиге Откривења и 1, Солуњанима 4:16-18 су најистакнутији стихови о другом доласку.

Велика већина хришћана је веровала у историјски премиленијализам током прва три века хришћанске ере. Многи црквени оци као што су Иринеј, Папиј, Јустин Мученик, Тертулијан, Хиполит и други подучавали су да ће постојати видљиво Божије царство на земљи, после Христовог повратка. Историјски премиленијализам је подучавао да ће се Антихрист појавити на земљи и да ће почети седам година невоље. После тога би уследило вазнесење Цркве, а онда би се Исус и Његова црква вратили на земљу да владају хиљаду година. Верници проводе вечност у Новом Јеусалиму.

Када је хришћанство постало званична религија Рима у 4. веку, многе ствари су почеле да се мењају, укључујући и прихватање историјског премиленијализма. Амиленијализам је постао преовлађујућа доктрина римокатоличке цркве.

Један од најутицајнијих историјских премиленијалиста био је Џорџ Елдон Лад, еванђеоски новозаветни учитељ и професор новозаветне егзегезе на „Фулер" теолошком факултету. Управо је захваљујући Ладовом делу историјски премиленијализам стекао академско поштовање и популарност међу еванђеоским и реформаторским теолозима 20. века. Други познати историјски премиленијалисти укључују Волтера Мартина, Џона Ворвика Монгомерија, Ј. Бартон Пејна, Хенрија Алфорда, познатог грчког учитеља и Теодора Зана, немачког новозаветног учитеља.

Историјски премиленијализам је систем ешатологије који подржава протестантска заједница. Уопштено говорећи, сва вероварања премиленијализма подучавају да, после невоље, следи период од 1000 година мира, када ће сви живети под Христовим влашћу. После тога, у краткотрајној задњој бици, Сатана је трајно побеђен. Време Вазнесења цркве у односу на друге догађаје је једна од главних разлика између историјског премиленијализма и премиленијалног диспенционализма.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је историјски премиленијализам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries